NATO vojnici spalili Kuran, hiljade Avganistanaca protestuje

"Ima najmanje 2.000 ljudi, protestuju zbog toga što su u bazi spaljeni primjerci Kurana", kazao je francuskoj agenciji neimenovani policijski zvaničnik
0 komentar(a)
Kuran Avganistan, Foto: Reuters
Kuran Avganistan, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2012. 09:10h

Hiljade Avganistanaca okupilo se danas ispred najveće američke baze u Avganistanu, protestujući zbog spaljivanja primjeraka Kurana u toj vazduhoplovnoj bazi NATO, saopštila je policija.

Komandant NATO u Avganistanu, američki general Džon Alen uputio je "izvinjenje plemenitom narodu Avganistana", poslije informacija po kojima su "vojnici u bazi Bagram tokom noći na neprikladan način uništili znatan broj islamskih dokumenata, uključujući Kuran". Alen je naredio istragu tog slučaja.

"Saznali smo za te događaje, odmah smo intervenisali i zaustavili smo ih", kazao je Alen i dodao da će oduzeti dokumenti biti predati avganistanskim vjerskim vlastima.

Demonstranti su okružili bazu i na nju bacaju Molotovljeve koktele, a jedan od ulaza u bazu je u plamenu, izvještava fotograf agencije AFP sa mjesta događaja.

"Ima najmanje 2.000 ljudi, protestuju zbog toga što su u bazi spaljeni primjerci Kurana", kazao je francuskoj agenciji neimenovani policijski zvaničnik.

Bonus video: