I Kina optužila Zapad za stanje u Siriji

Rusija, Kina i Iran iskazale su podršku sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, nekoliko dana uoči sastanka međunarodnih lidera sa koga će vjerovatno biti izvršen dodatni pritisak na njega da napusti vlast.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2012. 21:00h

Sirijski predsjednik Al Asad se sastao sa jednim visokim ruskim zvaničnikom u Damasku, koji je ponovio podršku Moskve njegovom programu reformi i govorio protiv spoljne intervencije u toj zemlji, javile su ruske i sirijske novinske agencije.

Kina je optužila zapadne sile za raspirivanje građanskog rata u Siriji, a dva iranska ratna broda su se usidrila u jednu sirijsku pomorsku bazu, čime su samo pojačali tenzije međunarodne zajednice oko nemira koji traju skoro godinu.

Agencije navode da je jedna naoružana grupa u nedjelju iz zasjede ubila državnog tužioca i sudiju što nagovještava da su brojne oružane frakcije u Siriji ojačale i da sve više koordiniraju pobunu protiv Asada.

Ciljana ubistva nisu još došla do užeg kruga Asadovih saradnika, ali najnoviji napadi ukazuju da opozicija uvodi nove metode borbe zahvaljujući sve većem broju dezertera, ali i pojadinaca iz susednih država, koji se priključuju pobuni.

Kriza ulazi u važnu nedjelju

Zapadne i arapske zemlje bi trebalo da se sastanu u petak na konferenciji u Tunisu i izvrše pritisak na Asada da preda vlast, a za nedjelju je najavljen referendum o novom sirijskom ustavu.

Referendum, koji bi vodio do višepartijskih izbora u roku od 90 dana je dio - kako je Asad opisao - programa reformi kojima bi se odgovorilo na zahtjeve za većom demokratijom. Pravo učešća na referencumu ima 14,6 miliona ljudi, javila je agencija Sana.

Zapad i sirijska opozicija odbacile su plan kao šalu, ističući da je nemoguće dobiti realne rezultate u vrijeme represije, prenio je Rojters.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi je rekao juče da ima nagovještaja da bi Kina i Rusija mogle da promijene svoj stav o Siriji.

Međutim, Aleksej Puškov, šef Odbora za međunarodna pitanja u donjem domu ruskog parlamenta, sastao se juče sa Asadom u Damasku i ponovio podršku Rusije njegovom planu.

Puškov je takođe naglasio potrebu da se nastavi rad na pronalaženju „političkog rješenja krize zasnovanom na dijalogu između svih partija, bez strane intervencije“, prenijela je Sana.

Kina, koja je tokom vikenda poslala svog izaslanika u Damask, takođe je podržala Asadovu ideju političkog rješenja i apelovala na vladu i opoziciju da prekinu sa nasiljem.

U uredničkom komentaru objavljenom juče u „Narodnim novinama“ - glasniku Komunističke partije Kine – kritikovan je Zapad, gdje se kaže: „Ukoliko zemlje Zapada nastave da u potpunosti podržavaju sirijsku opoziciju, to će za posljedicu imati veliku erupciju građanskog rata i neće biti šanse da se izbjegne strana vojna intervencija u Siriji“.

Zapad je za sada odbacio mogućnost vojne intervencije poput one u Libiji, ali je Arapska liga nagovijestila da su pojedine njene članice spremne da šalju oružje opoziciji.

Sa Iranom, koji je već u sukobu sa Sjedinjenim Državama, Evropom i Izraelom zbog svog nuklearnog programa, razmještanje ratnih brodova radi obuke sirijskih snaga samo će pojačati sumnje Zapada da bi kriza u Damasku, ako ne bude uskoro riješena, mogla prerasti u regionalni konflikt.

Galerija

Bonus video: