SAD: Napad na Iran bi bio preuranjen

Treba pružiti ekonomskim sankcijama priliku za uspjeh, a Vašington i njegovi saveznici trebali bi da se bolje pripreme za vojnu opciju, rekao je šef glavnog štaba američke vojske.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 17:26h

Najviši oficir američkih oružanih snaga, general Martin Dempsi, ocjenio je u intervjuu na CNN-u da bi bilo preuranjeno pokrenuti vojnu akciju protiv Irana - kao odgovor na njegov nuklearni program.

Treba pružiti ekonomskim sankcijama priliku za uspjeh, a Vašington i njegovi saveznici trebali bi da se bolje pripreme za vojnu opciju, dodao je šef glavnog štaba američke vojske.

Mislim da bi bilo preuranjeno donijeti odluku da je došlo vrijeme za vojnu opciju, rekao je Dempsi.

Smatram da ekonomske sankcije i međunarodna saradnja koju smo uspjeli postići oko sankcija počinu da pokazuju rezultate, dodao je.

Ako Zapad i odabere vojnu opciju morao bi da bude bolje pripremljen, smatra američki general. U suštini, želim da kažem da moramo biti bolje pripremljeni, kazao je on. To prvenstveno, zasad, znači da odbrambeno budemo spremniji.

Zamoljen da kaže da li se iranski čelnici ponašaju racionalno, odgovorio je:" Naše je mišljenje da je iranski režim racionalan činilac. I zato mislimo da je put koji smo izabrali zasad najpametniji".

Iran obustavio isporuku nafte Francuskoj i Velikoj Britaniji

Iran je obustavio prodaju sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama, saopšteno je danas iz iranskog Ministarstva za naftu.

“Izvoz sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama je obustavljen. Našu naftu prodavaćemo novim kupcima”, rekao je je portparol Ministarstva nafte Alireza Nikzad.

Ko su novi klijenti još je nepoznato, ali zna se da Iran pokušava Indiji da proda naftu za rupije, na šta indijska vlada još ne pristaje i Iranu hoće da naplati PDV iako je u pitanju uvoz.

Analitičari navode da sve ukazuje da je u pitanju odgovor na odluku EU donijetu u januaru da od 1. jula obustavi uvoz sirove nafte iz Irana zbog sporne namjene nuklearnog programa za koji Zapad sumnja da je pokriće za proizvodnju atomskog naoružanja. Iran uporno negira ove optužbe.

EU trenutno kupuje 20 odsto iranskog izvoza nafte.

Zbog Iranske krize, koja bi prema procjenama analitičara mogla više da šteti članicama EU nego Iranu, rastu cijene nafte, kao i cijene derivata na evropskom tržištu što znači da nas vjerovatno očekuju nova poskupljenja.

Netanjahu se sastaje sa Obaminim saradnikom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas poslijepodne se u Jerusalimu sastao sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baraka Obame, Tomom Donilonom, rekao je za Frans pres visoki izraelski funkcioner.

Sastanak se održao usred povećanih napetosti između Izraela i Irana zbog iranskog nuklearnog programa i nakon talasa napada na izraelske ambasade u inostranstvu, čiji su cilj, kako smatra zvanični Izrael, izraelske diplomate i ove napade pripisuju Teheranu.

Donilon je "razgovarao s visokim izraelskim zvaničnicima o brojnim temama, među kojima je bilo i pitanje Irana, Sirije kao i o ostalim pitanjima koja se odnose na sigurnost u regionu", stoji u saopštenju Bijele kuće.

Vašington i zapadni saveznici zbog iranskog nuklearnog programa nastoje pooštriti sankcije protiv Irana, naročito kada je riječ o finansijskom sektoru.

Galerija

Bonus video: