Erdogan: Amerika zanemaruje pravo i pravdu

Sjedište ambasade SAD u Izraelu od danas će biti u Jerusalimu, a savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa oštro je zbog toga kritikovao američkog predsjednika
1 komentar(a)
Izrael ambasada SAD, Foto: Reuters
Izrael ambasada SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2018. 09:57h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je rekao, kritikujući odluku Vašingtona da svoju ambasadu premjesti u Jerusalim, da Amerika zanemaruje pravo i pravdu, ignorišući međunarodnu zajednicu.

Erdogan je u saopštenju, objavljenom kasno sinoć, naveo da taj potez SAD predstavlja "nagradu" izraelskoj vladi uprkos tome što Izrael podriva napore za rješavanje višedecenijskog sukoba, piše Tanjug.

S druge strane, Palestinci se "kažnjavaju", naveo je Erdogan.

"Istorija i čovječanstvo nikada neće zaboraviti nepravdu koja je nanijeta našoj palestinskoj braći", kazao je Erdogan, prenio je AP.

Sjedište ambasade SAD u Izraelu od danas će biti u Jerusalimu, a savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa oštro je zbog toga kritikovao američkog predsjednika Donalda Trampa, ističući da je američka administracija "bazirana na lažima".

Ivanka Tramp i Džered Kušner, kćerka i zet predsjednika SAD Donalda Trampa, stigli su juče u Izrael da bi prisustvovali otvaranju nove američke ambasade u Jerusalimu. Njih dvoje će u funkciji visokih savjetnika u Bijeloj kući prisustvovati ceremoniji, sa koje će Tramp izostati, navodi BBC.

Podsjeća se da je se prebacivanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim poklapa sa proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela. Ova zemlja Jerusalim smatra "vječnom i nedjeljivom" prijestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalim, koji se od bliskoistočnog rata iz 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom, i očekuju da tu bude prijestonica buduće palestinske države.

BBC navodi da će u postojećem konzulatu SAD u Jerusalimu biti otvorena privremena mala američka ambasada, a veća zgrada biće izgrađena kasnije kada ostatak ambasade bude prebačen iz Tel Aviva.

Očekuje se da će se Tramp obratiti okupljenima na današnjem događaju putem video linka.

Pored njegove kćerke i zeta otvaranju će, kako je ranije najavljeno, prisustvovati i ministar finansija SAD Stiven Mnučin i zamjenik šefa Stejt departmenta Džon Saliven.

AP je ranije prenio da će ambasada SAD u Jerusalimu imati najmanje pedeset zaposlenih,

Ambasada će biti otvorena u ustanovi SAD koja je prethodno bila namijenjena izdavanju viza i pasoša.

Bonus video: