Obama: "Ja sam šovinista"

"Ovi izbori neće biti tako seksi kao oni 2008. Moja kosa je više sijeda. Dobio sam malo ogrebotina i modrica, iako još mogu da pjevam", rekao je Obama
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 10:45h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama upotrijebio je novu etiketu kako bi sebe opisao u kampanji za reizbor u Bijelu kuću, nazivajući se "šovinistom".

"Ja sam šovinista", rekao je Obama pred oko 450 pristalica, od kojih je svaka platila najmanje 1.000 dolara za ulaznicu na prijem u Everetu u saveznoj državi Vašington, prenijela je TV mreža ABC.

"Želim da Amerika ima najbolje stvari. Ne želim da idem u Kinu i vidim da su njihovi aerodromi bolji od naših, ili otići u Evropu i vidjeti da su njihove željeznice brže od naših", rekao je Obama.

Za finansiranje tih "najboljih stvari", Obama je kazao da će nastaviti da traži od najbogatijih Amerikanaca, posebno od milionera i milijardera, da "plate svoj pošteni udio".

"Kako bismo svi mi uspjeli, moramo međusobno ulagati u uspjeh drugih", objasnio je.

Obamin prijem u Everetu je bio osmi ujedno i završeni skup prikupljanja donacija u okviru trodnevne turneje po Zapadnoj obali, na kojoj je sakupio osam miliona dolara za kampanju 2012.

Samo u petak prikupljeno je 1,6 miliona dolara.

"Ovi izbori neće biti tako seksi kao oni 2008. Moja kosa je više sijeda. Dobio sam malo ogrebotina i modrica, iako još mogu da pjevam", rekao je Obama, aludirajući na trenutak kada je zapjevao pjesmu Al Grina na novembarskom skupu donatora u Harlemu.

"Ali moram vam reći, ulozi su mnogo veći nego 2008. i moraćemo napornije da radimo nego posljednji put", rekao je Obama.

Galerija

Bonus video: