Sjeverna Koreja slavi 70 godina od rođenja Kim Džong-ila

Godišnjica je obilježena velikom vojnom smotrom u glavnom gradu Pjongjangu
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 07:46h

Sjeverna Koreja slavi 70 godina od rođenja svog pokojnog vođe Kim Džong-ila čije je zasluge sa oduševljenjem hvalila službena televizija komunističkog režima koji sada vodi njegov sin Kim Džong-un.

Godišnjica je, kako prenosi agencija AFP, obilježena velikom vojnom smotrom u glavnom gradu Pjongjangu.

Svečanost je trebala da pokaže odanost kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice sinu Kim Džong-ila, Kim Džong-unu koji je zamijenio oca na mjestu vođe zemlje.

Na televiziji su se smjenjivali snimci Kim Džong-ila kako obilazi sela, poljoprivredna dobra i fabrike širom zemlje kako bi se upoznao sa svojim vrijednim narodom.

"General (Kim) je bio mnogo zauzet, ali je našao vremena da posjeti dom moje kćerke. Nijedan svjetski lider ne može da se uporedi sa generalom", rekla je starija žena.

AFP prenosi da analitičari smatraju da Pjongjang ovom proslavom želi da opravda promjenu na vlasti i učvrstiti vlast mlađeg sina Kim Džong-ila koji će, sa nepunih 30 godina, upravljati sudbinom zemlje.

Kim Džong-un je pratio smotru na kojoj je učestvovalo više stotina vojnih i državnih zvaničnika koji su odavali počast njegovom ocu.

Dan rođenja Kim Džong-ila proglašen je "Danom sjajne zvijezde".

Njemu u čast širom zemlje podignuti su monumentalni spomenici, a hiljade Sjevernokoreanaca su pristizali na goru Paektu, sveto mjesto gdje se, po njegovoj biografiji, rodio 16. februara 1942.

Većina istoričara ipak smatra da se Kim rodio u Sovjetskom Savezu, gdje je njegov otac do 1945. predvodio pokret otpora protiv japanskih kolonizatora.

Galerija

Bonus video: