Američki nosač aviona "Abraham Linkoln" prošao kroz Hormuz

Američki novinari na brodu su izvijestili da se iranski patrolni brod u jednom trenutku približio na 3 km nosaču, te da su u blizini nadlijetali iranski borbeni avioni
0 komentar(a)
Nosač aviona USS Abraham Lincoln, Foto: Defenceforumindia.com
Nosač aviona USS Abraham Lincoln, Foto: Defenceforumindia.com
Ažurirano: 15.02.2012. 10:59h

Američki nosač aviona "Abraham Linkoln" prošao je kroz Hormuški moreuz, u blizini obale Irana, po drugi put u posljednjih nekoliko sedmica.

Američki novinari na brodu su izvijestili da se iranski patrolni brod u jednom trenutku približio na tri kilometra nosaču, te da su u blizini nadlijetali iranski borbeni avioni.

Drugi iranski partolni brod nalazio se bliže obali, rekao je kontra-admiral Troj Šumejker, zapovjednik nosača "Linkoln".

Nosač su pratili američka krstarica "USS Cape St. George" i razarač "USS Sterett". Iranski zvaničnici nedavno su zaprijetili da će zatvoriti moreuz, kroz koji prolazi 20 posto svjetskog izvoza nafte, u sporu sa Zapadom oko embarga na trgovinu iranskom naftom.

Plovidbom kroz Hormuz, "Linkoln" je završio misiju u Persijskom zalivu, kojom je pokazana pomorska moć Zapada u vrijeme povećane napetosti sa Teheranom

Odgovarajući na iranske prijetnje, SAD su ponovile da će taj strateški pomorski put zadržati otvorenim. Plovidbom kroz Hormuz, "Linkoln" je završio misiju u Persijskom zalivu, kojom je pokazana pomorska moć Zapada u vrijeme povećane napetosti sa Teheranom.

Oficiri na nosaču rekli su da nije bilo incidenata s iranskim snagama, a iransko izviđanje su opisali kao rutinsku mjeru Teherana u području strateškog moreuza, koji zajednički nadziru Iran i Oman.

Iako američki ratni brodovi prolaze kroz moreuz decenijama, sadašnja plovidba dolazi u trenutku porasta napetosti između Irana i Zapada oko nuklearnog programa Islamske Republike.

Posljednji američki nosač koji je napustio Zaliv bio je "USS John C. Stennis" krajem decembra, kad je glavni zapovjednik iranske vojske upozorio Vašington da američki nosač više ne smije da se vrati.

"Linkoln" je bio na čelu flotile koji je uplovila u Persijski zaliv prošlog mjeseca, zajedno s britanskim i francuskim ratnim brodovima, u demonstraciji zapadnog jedinstva protiv iranskih prijetnji.

Nekoliko helikoptera pratilo je borbenu grupu, dok su desetine lovaca F/A-18 i drugih aviona bili parkirani na palubi "Linkolna" tokom prolaska kroz Hormuz

Nekoliko američkih helikoptera pratilo je borbenu grupu nosača tokom prolaska u utorak, dok su desetine aviona (lovaca F/A-18 i drugih aviona "Linkolna") bili parkirani na palubi tokom prolaska kroz Hormuz.

Očekuje se da će "Linkoln" od četvrtka pružati podršku iz vazduha NATO misiji u Avganistanu. Američka ratna mornarica, čija je Peta flota stacionirana u Bahreinu u Persijskom zalivu, najavila je da drugi nosač treba uskoro da se vrati kroz Hormuški moreuz, ne navodeći datum njegovog dolaska.

Bonus video: