Pilaj: Sirija je pokrenula neselektivni napad na civile

Neprihvatanje rezolucije o Siriji u Savjetu bezbjednosti UN-a ohrabrilo je Damask da pojača svoje napade na opoziciju i pokrene neselektivni napad na Homs, rekla je Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2012. 19:44h

"Neuspjeh Savjeta bezbjednosti u dogovoru oko čvrste zajedničke akcije čini se da je ohrabrio sirijsku vladu da pokrene opšti napad u nastojanju da slomi opoziciju nadmoćnom silom", rekla je Navi Pilaj skupštini UN-a.

Rusija i Kina su 4. februara uložile veto na nacrt rezolucije arapskih i zapadnih zemalja u kojoj se prihvata plan Arapske lige koji predviđa odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

Pilaj je u skupštini UN-a govorila nakon što je sirijski ambasador Bašar Džafari, uz podršku izaslanika Irana i Sjeverne Koreje, pozivajući se na proceduralne razloge neuspješno pokušao da je spriječi da se obrati izaslanicima u UN-u.

Govor Navi Pilaj ukazao je na mogućnost da je sirijska vlada počinila ozbiljna kršenja ljudska prava . "Posebno sam zgrožena napadom na Homs koji je u toku", rekla je i napomenula da Asadove snage u napadu na grad koriste tenkove, minobacače i drugo artiljerijsko oružje.

"Po vjerodostojnim navodima sirijska vojska je granatirala gusto naseljene četvrti Homsa u, kako izgleda, neselektivnom napadu na civilna područja", rekla je Pilaj. "Više od 300 ljudi je po izvještajima ubijeno u Homsu od početka napada prije deset dana", naglasila je ona. "Većina njih su žrtve granatiranja".

Ona je od Savjeta bezbjednosti zatražila da prijavi represiju u Siriji Međunarodnom krivičom sudu u Hagu kao i u slučaju Libije prošle godine ali diplomate iz Savjeta bezbjednosti kažu da se Rusija i Kina protive toj zamisli.

Galerija

Bonus video: