Iran: Mi smo najveće žrtve terorizma

Izraelski premijer Netanjahu optužio je Teheran i Hezbolah da stoje iza jučerašnjih napada na izraelske ambasade u Indiji i Gruziji
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2012. 20:14h

Vlasti u Izraelu optužile su glavne neprijatelje - Iran i njegovog libanskog saveznika, Hezbolah – da stoje iza jučerašnjih bombaških napada čije su mete bila diplomatska osoblja u Indiji i Gruziji, a u kojima su povrijeđene četiri osobe.

Teheran je negirao umiješanost u napad, koji je pojačao tenzije između dvije zemlje koje su se posvađale oko spornog iranskog nuklearnog programa. Hezbolah, moćni šiitski pokret u susjednom Libanu, odbio je da komentariše optužbe, prenijela je agencija Rojters.

Policija u indijskoj prijestonici Nju Delhi saopštila je da je bomba uništila automobil u kome je bila žena izraelskog atašea za odbranu, kada je krenula da uzme djecu iz škole. Bila je potrebna hiruška intervencija da bi joj uklonili šrpanel iz tijela, ali njeno zdravstveno stanje je stabilno, kazali su zvaničnici.

„Uspjela je da se izvuče iz automobila i sada je u američkoj bolnici (u Nju Delhiju), gdje je liječe dvojica izraelskih ljekara“, kazao je portparol ministarstva odbrane. Još troje je povrijeđeno u istoj eksploziji.

Izraelski zvaničnici su saopštili da je osujećen pokušaj bombaškog napada na automobil ambasade u gruzijskoj prijestonici Tbilisi i da je naprava deaktivirana.

Izrael je upozorio svoje misije u inostranstvu uoči godišnjice ubistva vojnog vođe Hezbolaha Imada Mugnijea u Siriji 12. februara 2008. – napad za koji je okrivljena jevrejska država.

Vjeruje se da je Izrael takođe umiješan u tajni rat sa Iranom, čiji nuklearni program je obilježen sabotažama, uključujući ubistva nekoliko iranskih nuklearnih naučnika za koja niko nije preuzeo odgovornost.

Premijer Benjamin Netanjahu je okrivio Iran i Hezbolah, optuživši ih da su odgovorni za seriju skorašnjih pokušaja napada u zemljama kao što su Tajland i Azerbejdžan.

„Iran i njegov vazal Hezbolah stoje iza svakog od ovih napada“, kazao je Netanjahu. „Nastavićemo da preuzimamo snažne i sistemske, premda strpljive, akcije protiv međunarodnog terorizma koji potiče iz Irana“.

Portparol iranskog ministra inostranih poslova Ramin Memanparast odbacio je Netanjahuove optužbe, nazvavši ih „psihološkim ratom protiv Irana“.

„Osuđujemo svaku terorističku akciju, a svijet zna da je Iran najveća žrtva terorizma“, kazao je Memanparast državnoj novinskoj agenciji Irna.

Iranski ambasador u Indiji negirao je da njegova vlada ima išta sa napadom na izraelsku ambasadu u Nju Delhiju.

Izraelski zvaničnici su dugo prijetili da će se osvetiti Libanu za napade Hezbolaha na njihove interese u inostranstvu, ističući da pošto njegovi članovi sjede u vladi u Bejrutu, njene akcije se odražavaju na državnu politiku.

Napad u Nju Delhiju desio se nekih 500 metara od zvanične rezidencije iranskog premijera Monmohana Singa.

B. K. Gupta, komesar policije u Nju Delhiju, kazao je da su očevici vidjeli kako jedan motorista stavlja eksplozivnu napravu na zadnji dio automobila koji je imao diplomatske tablice.

„Očevici... kažu da je to bila neka vrsta naprave koja je imala magnet. Čim je motociklista bio na pristojnoj udaljenosti od automobila, on je eksplodirao i zahvatila ga je vatra“, kazao je Gupta.

Jedan iranski naučnik ubijen je prošlog mjeseca u Teheranu na sličan način. Za taj napad niko nije preuzeo odgovornost, podsjetio je Rojters.

Tajlandske vlasti su prošlog mjeseca javile da je policija uhapsila jednog Libanca koji je povezan sa Hezbolahom i da ih je on kasnije uputio na ambar pun materijala za pravljenje bombi.

Vlasti u Azerbejdžanu su, takođe prošlog mjeseca, uhapsile dvije osobe koje su planirale napade na izraelskog ambasadora u toj zemlji i lokalnog rabina.

U govoru od 24. januara, načelnik izraelskog generalštaba potpukovnik Beni Ganc optužio je Hezbolah da pokušava da izvrši napade na tu zemlju dok izbjegava direktne konfrontacije. Izrael i Hezbolah su ratovale 2006.

„Tokom tog perioda, kada su naši neprijatelji na sjeveru izbjegavali da vrše napade, strahujući od oštre reakcije, bili smo svjedoci pokušaja Hezbolaha i drugih neprijateljskih entiteta da izvode zlobne terorističke napade na lokacije daleko od države Izrael“, kazao je Granc. „Sugerišem da niko ne testira našu odlučnost“.

Galerija

Bonus video: