SAD: Iran je povećao broj pomorskih snaga u Persijskom zalivu

Foks je poručio da je mornarica SAD spremna za slučaj napada i da ima široki raspon opcija koje može da ponudi predsjedniku Obami
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2012. 11:06h

Zapovjednik američkih pomorskih snaga u Persijskom zalivu izjavio je da je Iran povećao broj svojih snaga u tom području i pripremio brodove koji bi mogli biti korišteni u samoubilačkim napadima, ali i da američka mornarica može da spriječi blokadu Hormuškog moreuza, prenosi Rojters.

"Povećali su broj podmornica i ratnih brodova.

Neki od manjih brodova su opremljeni velikim bojevim glavama koje mogu biti upotrijebljene kao eksplozivne naprave za samoubilačke napade", izjavio je viceadmiral Mark Foks.

Dodao je da Iran ovog trenutka raspolaže sa deset manjih podmornica.

"Neki od manjih brodova su opremljeni bojevim glavama koje mogu biti upotrijebljene za samoubilačke napade", izjavio je Foks

Foks je stakao da SAD sa velikom pažnjom prati razvoj iranskih raketa velikog i malog dometa, balističkih projektila srednjeg i velikog dometa i, naravno, razvoj nuklearnog programa.

Poručio je da je američka mornarica spremna za slučaj napada ili drugih incidenata u Persijskom zalivu, te da ima široki raspon opcija koje može da ponudi američkom predsjedniku.

Dodao je, međutim, da prioritet u smirivanju napetosti treba dati diplomatiji.

Galerija

Bonus video: