Sirija "kategorično" odbacila rezoluciju Arapske lige

Predstavnik Sirije, Jusef Ahmad, nije učestvovao na sastanku Arapske lige koji su se dogovorili da pruže podršku sirijskoj opoziciji i zatraže od SB UN formiranje zajedničkih
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2012. 21:18h

Sirija je "kategorično" odbacila odluke ministarskog savjeta Arapske lige o rješavanju krize u toj zemlji.

Damask ocjenjuje da te odluke odražavaju "histeriju" nekih arapskih država, piše u saopštenju Ambasade Sirije u Kairu.

"Arapska sirijska republika kategorički odbacuje današnje odluke Arapske lige", izjavio je stalni predstavnik Sirije u Arapskoj ligi i ambasador te zemlje u Egiptu, Jusef Ahmad.

Ahmad nije učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Arapske lige koji su se, kako je saopšteno, dogovorili da pruže političku i materijalnu podršku sirijskoj opoziciji i zatraže od Savjeta bezbjednosti UN formiranje zajedničkih snaga iz arapskih zemalja i UN.

Damask ocjenjuje da odluke Arapske lige odražavaju "histeriju" nekih arapskih država, piše u saopštenju koje potpisuje Ahmad

U nasilju u Siriji u nedjelju su poginula 24 čovjeka, uglavnom civila, većina u gradu Homsu, glavnom uporištu opozicije, koji režim drži već mjesecima u blokadi.

Sirijska Opservatorija za zaštitu ljudskih prava navela je da u djelovima tog grada više nema hrane.

Nevladina organizacija "Lokalni komiteti sa koordinaciju" javlja da su "sve pekare u gradu zatvorene osim jedne koja se nalazi u kvartu Al-Malab", uz ocjenu da se "humanitarna situacija u gradu pogoršava".

"U Homsu, volonteri sirijskog Crvenog polumjeseca dijele hranu, ćebad i medicinsku pomoć hiljadama ljudi koji pate zbog posljedica povećanja nasilja", piše u zajedničkom saopštenju Crvenog polumjeseca i Međunarodnog Crvenog krsta.

Nevladine organizacije navode i da sirijska vojska po svemu sudeći nastavlja sa ofanzivom, što dokazuje i konvoj od 30 tenkova i blindiranih vozila za transport trupa, koji su viđeni da napuštaju Nabk i kreću se u pravcu Homsa".

Industrijski značajan grad Homs, sa 1.600.000 stanovnika, posljednjih mjeseci je postao "prijestonica revolucije", a sirijska vojska je početkom februara dodatno pojačala blokadu i bombardovanje tog grada.

Arapska liga traži brzo djelovanje u Siriji

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja u nedjelju su pozvali na brzu arapsku i međunarodnu akciju kako bi se okončalo krvoproliće u Siriji, nakon što su u Savjetu bezbjedosti UN Rusija i Kina blokirale plan Arapske lige, podržan i od zapadnih zemalja.

Ministri arapskih zemalja sastali su se u Kairu kako bi oživjeli diplomatske napore nakon što je u Savjetu bezbjedosti uložen dvostruki veto na arapsku inicijativu, koja predviđa odstupanje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

"Još koliko dugo ćemo biti pomatrači onoga što se događa bratskom sirijskom narodu i još koliko dugo ćemo davati sirijskom režimu jedno razdoblje za drugim, sve kako bi Asad mogao da čini još pokolja nad svojim narodom", upitao je saudijski ministar vanjskih poslova, Saud al-Fajsal, na početku sjednice Arapske lige.

"Još koliko dugo ćemo biti posmatrači onoga što se događa sirijskom narodu, sve kako bi Asad mogao da čini još pokolja nad svojim narodom", upitao je Fajsal

"Na našem današnjem sastanku pozivam na odlučne mjere nakon neuspjeha polurješenja. Arapska liga treba da otvori sve kanale komunikacije sa sirijskom opozicijom, kao i da joj pruži svaki vid podrške".

Čelni čovjek Arapske lige, Nabil Elarabi, predložio je novi zajednički posmatrački tim arapskih zemalja i UN-a u Siriji, koji bi zamijenio arapsku misiju koja nailazi na teškoće otkako je u decembru počela s radom.

Sudanski general, Muhamed al-Dabi, koji je predvodio arapske posmatrače, dao je ostavku.

Galerija

Bonus video: