Peru: Snage sigurnosti ubile vođu maoističkih gerilaca

Artemio je vodio preostalu skupinu gerilaca koji su se uključili u trgovinu kokainom, nakon što su osnivači te pobunjeničke skupine zatvoreni za vrijeme rata protiv države '90-ih
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2012. 18:48h

Najvažniji vođa peruanske gerilske skupine Svijetla staza (Sendero Luminozo), pronađen je mrtav nakon što su snage sigurnosti pucale na njega u zabačenom prašumskom području poznatom po trgovini drogom, objavio je peruanski predsjednik Oljanta Umala, što je njegova prva velika pobjeda protiv tzv. senderista.

Florindo Eleuterio Flores, (ratnog imena Artemio), vodio je preostalu skupinu gerilaca koji su se uključili u trgovinu kokainom, nakon što su osnivači te maoističke pobunjeničke skupine zatvoreni za vrijeme krvavog rata protiv države tokom 1990-ih.

Peru je najveći svjetski uzgajivač koke, sirovog sastojka za kokain.

Peruanska policija za borbu protiv droge godinama je pokušavala da uhapsi Artemija, a SAD su prije dvije godine ponudile višemilionsku dolarsku nagradu za informaciju koja bi dovela do njegog hapšenja.

Predsjednik Umala, koji se '90-ih kao oficir borio protiv senderista, obećao je da će pojačati napore na hapšenju "narko-terorista"

Umala, koji se borio protiv senderista kad je bio vojni oficir u '90-ima, obećao je da će pojačati napore na hapšenju onih koje vlada naziva "narko-teroristima".

Njegov prethodnik, bivši predsjednik Alan Garsija, nije uspio u pokušaju da uništi nekoliko stotina preostalih pobunjenika koji tek trebaju da predaju svoje oružje.

Galerija

Bonus video: