Gadafijevom sinu Saifu će se suditi u Tripoliju

Komandanti u Zintanu su saopštili da su zadržali kod sebe Saifa umjesto da ga predaju Prelaznom savjetu
0 komentar(a)
Saif al-Islam Gadafi, Foto: Rojters
Saif al-Islam Gadafi, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.02.2012. 18:18h

Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, biće prebačen u zatvor u Tripoliju u roku od dva mjeseca, a zatim će mu biti suđeno, saopštio je danas libijski Nacionali prelazni savjet.

Saif Al-Islam, koji je prije tri mjeseca uhvaćen u libijskoj pustinji preobučen u Beduina nalazi se na tajnoj lokaciji u gradu Zintan na sjeverozapadu zemlje.

Predsjednik Prelaznog savjeta Mustafa Abdul Džalil rekao je da vlasti završavaju izgradnju zatvora u centru Tripolija, koji je započet u Gadafijevo vrijeme, prenio je Rojters.

"Saifa trenutno ispituju, a suđenje će početi čim zatvorska zgrada bude završena", rekao je on, napominjući da će to biti za najkasnije dva mjeseca.

Komandanti u Zintanu su saopštili da su zadržali kod sebe Saifa umjesto da ga predaju Prelaznom savjetu kako bi ga poštedjeli sudbine koju je doživio njegov otac.

Odbijanje vlasti u Zintanu ujedno odražava problem moćnih lokalnih milicija naspram snažne centralne vlade.

Gadafi je ubijen u oktobru odmah pošto je uhvaćen, a njegovo tijelo je izloženo u Misrati, a zatim tajno sahranjeno u pustinji.

Saif koje obrazovan na uglednoj Londonskoj ekonomskoj školi smatran je za pro-zapadno lice Gadafijevog režima prije nego sto se pretvorio u jednog od ključnih ljudi u borbi protiv pobunjenika.

Optužen je za ubistva i silovanja i suočen je sa mogućnošću smrtne kazne ukoliko bude osuđen. Međunarodni krivični sud u Hagu ga je, takođe, optužio za zločine protiv čovječnosti, ali Libija smatra da mu treba suditi kod kuće.

Libija je juče od Nigera zatražila da izruči drugog Gadafijevog sina Sadija koji je prebjegao u tu zemlju u septembru.

Bonus video: