Ahmadinedžad: Iran će promijeniti svijet

Iran uskoro predstavlja svoja nuklearna dostignuća, tvrde da je proces miroljubiv
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 19:14h

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas, prilikom proslave 33-godišnjice Islamske revolucije, da će Teheran za nekoliko dana objaviti početak novih nuklearnih projekata. Pretpostavlja se da će Ahmadinedžad otvoriti nova nuklearna postrojenja za obogaćivanje urana na 3,5, četiri i 20 posto, što i dalje nije dovoljno za proizvodnju nuklearne bombe.

Ahmadinedžad je rekao da se njegova nacija nikad neće pokoriti zapadnim pritiscima kojima pokušavaju da natjeraju Iran da obustavi nuklearni program.

"Narednih dana svijet će čuti saopštenje Irana o njegovim veoma važnim i veoma velikim nuklearnim dostignućima" kazao je Ahmadinedžad skupu na trgu Azadi u Teheranu.

Ahmadinedžad je, javila je iranska državna televizija, dodao da, ukoliko bude korišten jezik nasilnika i uvreda, iranska nacija se nikad neće pokoriti, prenio je AFP.

"Jedini put rješavanja problema je da Zapad bude pravedan, da poštuje nuklearna prava Irana i a se vratimo za pregovarački sto. Svijet bi trebao da zna da Iran neće popustiti i odustati od svojih načela i prava na nuklearnu tehnologiju ni za milimetar, uprkos svim pritiscima", kazao je Ahmadinedžad.

Državni mediji javili su da milion ljudi u 850 mjesta učestvuje na skupovima koje je država organizovala širom zemlje povodom obilježavanja godišnjice Islamske revolucije 1979. Okupljeni narod nosio je iranske zastave i fotografije vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hamneija, uzvikujući “Smrt Izraelu” i “Smrt Americi”.

Napetosti između Teherana i Zapada oko iranskog nuklearnog programa porasle su prethodnih nedjelja. SAD i njihovi evropski saveznici uveli su nove sankcije Iranu kako bi ga primorali da se vrati pregovorima prije nego što uspije da proizvede dovoljno nuklearnog materijala za atomsku bombu. Teheran tvrdi da nuklearni program ima isključivo mirnodoposku svrhu.

Ahmadinedžad je novinska agencija ISNA rekao da će Iran “promijeniti svijet.”

"Cionistički režim izvor je svih problema u svijetu, a Iran je ponosan što je jedina zemlja koja je imala hrabrosti i mudrosti da razbije zapadni tabu o holokaustu", rekao je Ahmadinedžad.

Galerija

Bonus video: