Rusija protiv formiranja grupe " Prijatelji Sirije"

Rusija je ocijenila danas da bi grupa "prijatelja Sirije", čije formiranje predlažu Sjedinjene Države da bi podržali sirijsku opoziciju, bila - nelegitimna.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 17:19h

"Mi smo oprezni prema formacijama koje ne smatramo legitimnim sa stanovišta međunarodnog prava", rekao je portparol ruskog ministarstva spoljnjih poslova Aleksandar Lukačevič na konferenciji za štampu.

On je rekao da je iskustvo u stvaranju takvih tijela do sada bilo "izrazitio negativno", i naveo primjer u slučaju Libije.

Dan pošto su Rusija i Kina vetom spriječile da se u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvoji rezolucija u kojoj se osuđuje sirijska represija nad antivladinim demonstrantima, državna sekretarka SAD Hilari Klinton pozvala je prijatelje demokratije u Siriji da se mobilišu protiv režima Bašara al-Asada.

Grupa prijatelja Sirije mogla bi da bude slična Kontakt grupi u Libiji koja je nadzirala dostavu međunarodne pomoći protivnicima libijskog vođe Muamera Gadafija.

Turska je juče javila da se trudi da što prije organizuje međunarodnu konferenciju o mirnom rješenju krize u Siriji, na kojoj bi učestvovali regionalni i međunarodni predstavnici.

Portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland ocijenila je da je turska inicijativa dio napora da se formira grupa "prijatelja Sirije".

Turska: Sirija rizikuje građanski rat, sankcije besmislene

Sirijski predsjednik Bašar al Asad još uvijek uživa podršku sirijske srednje klase, a opozicija je podijeljena, što predstavlja opasnost od potencijalnog građanskog rata koji bi mogao zahvatiti čitav region, upozorio je turski ambasador u EU-u.

Turska, najveći sirijski susjed, takođe je zabrinuta da sankcije koje su Damasku nametnuli EU i SAD neće uspjeti da natjeraju Asada da ode sa vlasti, a Iran i Rusija Asada podržavaju.

"Ovo što se događa strašno je. Posljedica bi moglo da bude krvoproliće, a Rusija sve to nažalost podržava", rekao je za Rojter Selim Jenel, istaknuvši da Turska čini sve što može da bi pružila podršku sirijskim opozicionim grupama.

"Asad i dalje ima podršku. Srednja ga klasa još uvijek podržava, jer se boji što će biti nakon njega",

Galerija

Bonus video: