Rusija: Na Kamčatki zabilježeno 55 ispod nule

Meteorolozi najavljuju da će u Rusiji najhladnije biti tokom vikenda, kada se očekuju prodor hladnog vazduha iz Sibira i temperature do minus 32 stepena u Moskvi
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 16:34h

Rekordno niska temperatura ove zime u Rusiji zabilježena je na Kamčatki, gdje je izmjereno minus 55 stepeni, dok se u većem dijelu istočne Rusije temperature kreću između minus 25 i minus 46 stepeni Celzijusa, prenose agencije.

Niske temperature u cijeloj Rusiji potrajaće i tokom naredne sedmice, a meteorolozi najavljuju da će u zapadnom i centralnom dijelu zemlje najhladnije biti tokom vikenda, kada se očekuju prodor hladnog vazduha iz Sibira i temperature do minus 32 stepena u Moskvi.

Meteorolozi su podsjetili i na najniže ikad zabilježene temperature u Rusiji, navodeći da je 1892. godine u Verhojansku izmjereno minus 67 stepeni Celzijusa.

Najniža temperature izvan naseljenih mjesta izmjerena je 21. jula 1983. godine na istraživačkoj stanici Vastok na Antarktiku, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 3.488 metara, a iznosila je minus 89 stepeni, prenio je Tanjug.

Galerija

Bonus video: