Izraelski radnici stupili u generalni štrajk

U Izraelu je od jutros na snazi veliki generalni štrajk - radnici, članovi sindikata, potpuno su paralizovali zemlju - zatvoreni su aerodromi, morske luke, banke, čak i berze.
0 komentar(a)
Izrael generalni štrajk, Foto: Rojters
Izrael generalni štrajk, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.02.2012. 15:43h

Kako prenosi agencija Rojter generalni štrajk će dovesti do velikih gubitaka. Procjenjuje se da će gubici izazvani generalnim štrajkom biti oko 500 miliona dolara dnevno.

Štrajk je pokrenula radnička federacija Histadrut, organizacija koja okuplja stotine hiljada radnika u državnom sektoru.

Ministar finansija, Juval Steinitz, već je panično reagovao: "Štrajk ne samo da je nepotreban, on jako ugrožava izraelsko tržište, izraelsku ekonomiju i građane Izraela"

Predsjednik radničke federacije Histadrut, Ofer Eini, ponovio je dobro poznatu činjenicu: "Jedino oružje koje radnici imaju u svojim rukama je generalni štrajk."

Podsjetimo, od kako je premijer Benjamin Netanjahu došao na vlast 2009. državna ekonomija naglo se okrenula neo-libearalnim ekonomskim principima.

U tom pogledu izraelski ekonomski plan nije ništa drugo do kopiranje evropskog modela - veliki rezovi, mjere štednje i velika ukidanja socijalnih povlastica.

Izraelski građani pokušali su velikim demonstracijama da sruše vlast aktuelnog ministra, ali nisu uspjeli.

Prošle godine, u septembru, na ulicama Tel Aviva se okupilo čak 400,000 ljudi - u jednom od najvećih anti-vladinih protesta u svijetu te godine. Ipak, Benjamin Netanjahu je ostao na vlasti uprkos velikom nezadovoljstvu građana.

Mnogi su tada istakli da Netanjahu možda nema podršku u vlastitoj zemlji, ali zato itekako ima među velikim zapadnim silama kao što je SAD - sve dok je tako, narod je bespomoćan, uprkos masovnim akcijama.

Bonus video: