Fidel Kastro - "Gerilac vremena"

"Moram da ugrabim priliku sada, jer moja sjećanja blijede", kazao je 85-godišnji Kastro na promociji
0 komentar(a)
Fidel Kastro, Foto: Beta/AP
Fidel Kastro, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2012. 11:51h

Kubanski lider Fidel Kastro, koji se sa dužnosti predsjednika povukao 2006. zbog bolesti, pojavio se u javnosti prvi put od aprila prošle godine kako bi predstavio svoje memoare.

Knjiga "Gerilac vremena" (Guerillero del tiempo), pisana u dva toma, govori o Kastrovom životu od ranog djetinjstva do decembra 1958. godine, kada je na čelu revolucionarnog pokreta zbacio Flugensija Batistu sa vlasti.

Kastrova sjećanja na događaje tog vremena ispričana su u vidu razgovora sa novinarkom Katijuškom Blankom.

"Moram da ugrabim priliku sada, jer moja sjećanja blijede", kazao je 85-godišnji Kastro na promociji svoje knjige održane u petak u Havani, na kojoj su prisustvovali ministar kulture Abel Prieto, predsjednik Saveza pisaca i umjetnika Migel Barnet i autorka knjige.

U svojim memoarima, koji sadrže blizu 1.000 stranica, kubanski revolucionar napominje da u svakodnevnom životu "više voli stari sat, stare naočare, stare čizme, a u politici sve što je novo".

Treba se boriti za čovječanstvo

Tokom promocije koja je trajala šest sati, Kastro je posebno pohvalio čileanske studente koji su se zauzeli za svoje pravo na besplatno obrazovanje, ali je dodao da treba brinuti i o samom sadržaju obrazovanja.

Kada je riječ o političkoj situaciji u Latinskoj Americi i Bliskom istoku, on je istakao da "nema više mjesta nacionalnim interesima, koje treba uklopiti u svjetske interese".

"Naš zadatak je da se borimo do posljednje minute za našu zemlju, našu planetu i čovječanstvo", kazao je Kastro koji se na promociji pojavio u trenerci i veoma raspoložen.

Knjiga, koju je objavila izdavačka kuća Editora Abril, ilustrovana je fotografijama i crtežima kubanskog slikara Ernesta Rankana.

Kastro se sa dužnosti predsjednika povukao 2006. godine nakon bolesti. Posljednji put se pojavio u javnosti na Kongresu Komunističke partije u aprilu 2011. godine.

Bonus video: