DEMONSTRACIJA MOĆI

Iran započeo pomorske manevre u Zalivu

Iranski državni mediji javili su da će ratni brodovi održati jednomjesečne manevre. Istovremeno, mornarice zapadnih zemalja ojačale su svoje prisustvo u Zalivu
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 13:40h

Pripadnici iranske Nacionalne revolucionarne garde započeli su danas pomorske vježbe nedaleko od moreuza Hormuz, vrlo važnog prolaza naftnih tankera u Persijskom zalivu koji je Teheran zaprijetio da će zatvoriti kao odgovor što su zapadne zemlje pooštrile sankcije Iranu.

Iranski državni mediji javili su da će ratni brodovi održati jednomjesečne manevre. Istovremeno, mornarice zapadnih zemalja ojačale su svoje prisustvo u Zalivu predvođene američkim nosačem aviona Abrham Linkoln.

Iran do sada nije pokušavao da ugrozi slobodno kretanje brodova kroz moreuz kroz koji prolazi jedna petina svjetske proizvodnje sirove nafte. SAD i njihovi saveznici najavili su ranije da će odgovoriti na bilo kakvu vrstu blokade tog prolaza.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je juče da će Iran odgovoriti na sve vojne ili prijetnje naftnim embargom sprovodeći "sopstvene prijetnje".

"Prijetnje će se okrenuti na štetu (onih koji ih propagiraju). Neka Amerikanci i ostali znaju, a oni to i znaju, da pred prijetnjama ratom i prijetnjama (embarga) naftom, i mi imamo naše prijetnje koje ćemo sprovesti kada za to dođe vrijeme", poručio je Hamnei.

Preporučujemo za Vas