Lavrov SAD-u: Nametanjem rezolucije o Siriji ćete izazvati skandal

Ni nakon 10 mjeseci nasilja, u kojem je poginulo najmanje 6.000 ljudi, SB UN nije uspio da usvoji rezoluciju o Siriji. Prethodni tekst je blokiran ruskim i kineskim vetom
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 13:24h

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, rekao je da plan rezolucije o Siriji, koji podržava Zapad, nipošto ne odgovara Rusiji i da će njegovo nametanje Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija izazvati skandal, prenijele su agencije.

Lavrov je za rusku televiziju kazao da Rusiji "plan nikako ne odgovara, međutim, ako su Sjedinjene Države riješene da izazovu još jedan skandal u Savjetu bezbjednosti, mi ih u tome ne možemo spriječiti", prokomentarisao je šef ruske diplomatije mogućnost izglasavanja plana o stanju u Siriji.

On je naglasio da je u petak poslao američkoj državnoj sekretarki, Hilari Klinton, dopis sa prijedlogom izmjena narečenog plana, a koje želi zvanična Moskva.

"Nema razloga da se sumnja u utemeljenost i objektivnost tih promjena. Nadam se da će razum nadjačati tendenciozni pristup. I nadam se da se o planu neće glasati", rekao je Lavrov.

15 članica Savjeta bezbjednosti UN glasaće o planu rezolucije koji osuđuje represiju u Siriji, a sadrži nekoliko većih ustupaka Rusiji

Petnaest članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija glasaće u subotu o planu rezolucije koji osuđuje represiju u Siriji, a sadrži nekoliko većih ustupaka Rusiji, inače saveznici Damaska.

Ni nakon deset mjeseci nasilja, u kojem je poginulo najmanje 6.000 ljudi, Savjet nije uspio da usvoji rezoluciju o Siriji. Prethodni tekst je u oktobru blokiran ruskim i kineskim vetom.

Bonus video: