Izrael bi na proljeće mogao da napadne Iran?

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta vjeruje da postoji mogućnost da Izrael napadne Iran u aprilu, kako bi spriječio Teheran da napravi nuklearnu bombu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2012. 15:37h

Iranski vrhovni lider je zaprijetio da će se osvetiti Zapadu zbog sankcija, dan nakon što je „Vašington post“ objavio da američki ministar odbrane Leon Paneta vjeruje da će Izrael vjerovatno bombardovati Iran za nekoliko mjeseci kako bi ga spriječio da proizvede nuklearku.

Prkosni govor ajatolaha Alija Hamneija povodom godišnjice iranske revolucije 1979, je prvi put da je najviši autoritet javno komentarisao uticaj novih sankcija, koje guše iransku eknomiju od početka godine.

Sukob između Zapada i Irana, koji odavno ključa, ušao je u odlučujuću fazu prošlog mjeseca. Iran je počeo da obogaćuje uranijum u bunkeru duboko ispod zemlje, a SAD i Evropa su uvele nove sankcije da bi spriječile Iran da prodaje naftu, postavljajući njegovu ekonomiju na silaznu putanju.

U Iranu se za mjesec održavaju parlamentarni izbori – prvi nakon što su predsjednički 2009. izazvali propalu narodnu pobunu – a njegov snažno kontrolisani politički sistem će morati da se bori protiv ekonomskih nedaća izazvanih sankcijama, piše Rojters.

„U odgovoru na prijetnje naftnim embargom i ratom, imamo naše prijetnje da nametnemo u pravo vrijeme,“ rekao je Hamnei u obraćanju vjernicima, koje je prenosila televizija.

„Sankcije neće imati nikakav uticaj na našu riješenost da nastavimo naš nuklearni put,“ rekao je.

„Takve sankcije će nam donijeti korist. Više ćemo se oslanjati na sebe...ne bismo postigli nikakav vojni napredak da nisu nametnute sankcije iranskom vojnom sektoru.“

Paneta je rekao da neće komentarisati – ali nije osporio – navode kolumniste „Vašington posta“ Dejvida Ignejšusa da Paneta misli da će Izrael vjerovatno napasti Iran u narednih nekoliko mjeseci.

Ignejšus je putovao sa Panetom u Brisel ove nedjelje. Navodi iz njegove kolumne su do sada najjača sugestija da se kreatori politike u Vašingtonu spremaju za izraelski napad.

„Paneta vjeruje da postoji velika vjerovatnopća da će Izrael napasti Iran u aprilu, maju ili junu – prije nego što Iran uđe u ono što su Izraelci opisali kao 'zonu imuniteta' da počne proizvodnju nuklearne bombe,“ napisao je Ignejšus.

„Izraelci strahuju da će Iranci vrlo brzo u postrojenjima duboko ispod zemlje imati dovoljno obogaćenog uranijuma da proizvedu oružje – a tada ih samo SAD mogu vojno spriječiti,“ stoji u kolumni.

Paneta je rekao novinarima. „Dejvd Ignejšus može da piše šta hoće ali – ono šta ja mislim i što ja smatram – je nešto šro pripada meni i nikom drugom.“

Na pitanje da li osporava članak, odgovorio je: „Ne...samo neću da komentarišem.“

Tri američka zvaničnika za nacionalnu bezbjednost rekla su juče Rojtersu da Vašington nema nikakve određene obavještajne podatke da predstoji napad Izraela na Iran, ali su zabrinuti zbog javnih komentara izraelskih zvaničnika u posljednje vrijeme. Zvaničnici SAD su takođe rekli da vjeruju da Izrael neće unaprijed upozoriti Vašington ako bude htio da napadne.

"Vašington post" je prvi objavio da je Paneta zabrinut jer je sve izvjesnije da će Izrael izvesti napad u narednih nekoliko mjeseci.

Novinari su pitali Panetu da li osporava stavove iznijete u rubrici mišljenja Dejvida Ignatiusa u tom listu, da vjeruje da će Izrael napasti Iran u aprilu, maju ili junu, a on je odgovorio da to neće komentarisati.

"Šta ja mislim i šta ja vidim, smatram da je to oblast koja pripada meni i nikom drugom", kazao je Paneta, dodavši da je Izrael javno rekao da razmatra vojnu akciju protiv Irana.

"Paneta vjeruje da postoji velika izvjesnost da Izrael napadne Iran u aprilu, maju ili junu, prije nego što Iran uđe u ono što su Izraelci opisali kao zonu imuniteta, da počne izgradnju bombe", napisao je Ignatius.

Si-En- En (CNN) je potvrdio zabrinutost Panete, pozvavši se na jednog anonimnog zvaničnika administracije Baraka Obame. Prema navodima Ignatiusa, Bijela kuća nije odlučila tačno kako će SAD odgovoriti ako Izraelci napadnu.

"Vrlo brzo, plaše se Izraelci, Iran će prikupiti dovoljno obogaćenog uranijuma u postrojenjima duboko ispod zemlje da napravi oružje - i samo Sjedinjene Države bi mogle tada da ih zaustave vojno", napisao je Ignatius, ali nije citirao izvor. Pisao je iz Brisela gdje je Paneta bio na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO.

Novinar "Džeruzalem posta" smatra da je Paneta došao do zaključka da bi Izrael skoro mogao da napadne Iran najvjerovatnije iz razgovora s izraelskim kolegom Ehudom Barakom s kim se sastao više puta u Tel Avivu i u Vašingtonu od jula prošle godine, kada je postao sekretar za odbranu.

U članku "Vašington posta" se takođe navodi da je odlaganje zajedničke izraelsko američke vojne vježbe možda signal skorog izraelskog napada.

Bonus video: