Ven: Kina nema namjeru da "kupi" Evropu

Prema nezvaničnim podacima, Kina je vlasnik više od 550 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica evropskih država
0 komentar(a)
Angela Merkel Ven Điabao, Foto: Thehindu.com
Angela Merkel Ven Điabao, Foto: Thehindu.com
Ažurirano: 03.02.2012. 11:16h

Kina nema ni namjeru ni mogućnosti da "kupi Evropu", izjavio je kinski premijer Ven Điabao na ekonomskom forumu u Kantonu na kojem učestvuje i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ističući želju svoje zemlje da pomogne Evropi da prebrodi finansijsku krizu, Ven je rekao da "neki misle da to znači da Kina želi da kupi Evropu".

"Kina međutim, tako nešto ne namjerava niti za to ima mogućnosti", poručio je on.

Ven Điabao je juče u Pekingu rekao da Evropa "pod hitno" mora da riješi finansijsku krizu i dodao da Kina planira "pojačano učešće" u Evropskom fondu za finansijku stabilnost (FESF), kao i u Evropskom mehanizmu za stabilnost (MES) fondu za stalnu finansijsku pomoć koji bi trebalo da počne sa radom u julu.

Njemačka kancelarka je pružila uvjeravanja svojim kineskim domaćinima o stabilnosti eura i o tome da je Evropa sposobna da prevaziđe krizu dodajući da preduzete obaveze idu u dobrom smjeru, zalažući se istovremeno za nastavak evropskih integracija.

Prema nezvaničnim podacima, Kina je vlasnik više od 550 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica evropskih država.

Na ekonomskom forumu u Kantonu učestvuju generalni direktori Simensa i Folksvagena, kao i direktor kineskog proizvođača kompjutera Lenovo i direktor Kineske razvojne banke.

Bonus video: