Mrmot Fil najavio još 6 nedjelja zime

Čuveni mrmot Fil je danas izašao iz svoje jazbine i svijetu objavio da vidi svoju sijenku, što po tradiciji znači da stanovnike sjevernoameričkog kontinenta očekujei još šest nedjelja zime.
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2012. 15:28h

Na svečanosti, proslavljenoj u filmu "Dan Mrmota" s nenadmašnim Bilom Marejem u glavnoj ulozi, koja svakog 2. februara privuče hiljade posjetilaca u Panksutauni, gradić sa 6100 stanovnika stotinjak kilometara sjeveroistočno od Pitsburga, čelnici kluba Mrmota u tradicionalnim frakovima i cilindrima, izvukli su ovog američkog glodara iz jazbine u kojoj Fil spava svoj zimski san.

Po tradiciji koju su ustanovili njemački doseljenici, ako mrmot vidi svoju sjenu, odnosno ako je na današnji dan (2.februar) vedro, zima će trajati do polovice marta, a ako mrmot ne vidi svoju sjenu (oblačno vrijeme, bez Sunca), proljeće će doći ranije.

Za razliku od prošle godine, kada je po hladnom i kišovitom vremenu mrmot najavio rano proljeće, danas je, u neobičajeno toplo jutro za ovo doba godine, Fil saopštio da slijedi još šest nedjelja zime.

Prema podacima organizatora, na "prognozu" je ove godine došlo između 15 i 18 hiljada ljudi. Oni koji nisu bili na licu mjesta, mogli su da prate mrmotovo obraćanje u direktnom prenosu na Filovoj internet stranici, na Fejsbuku i Tviteru.

Ova tradicija traje od 1886. godine, a ostalo je zabilježeno 116 mrmotovih prognoza. Rano proljeće mrmot je do sada prognozirao svega 16 puta, a sve ostalo su bile prognoze duge zime. Za utjehu onima koji zimu ne vole, tačnost mrmotovih prognoza, po podacima meteoroloških služba, iznosi samo 40 posto.

Međutim, u klubu Mrmota kažu da je on nepogrešiv. "Ako predvidi šest nedjelja zime, garantujemo vam da će neko imati još šest nedjelja zime", kaže u šali potpredsjednik kluba Majk Džonson.

Galerija

Bonus video: