Mita Romnija ne brinu siromašni

Romni je u intervjuu za CNN rekao da nije zabrinut za najsiromašnije Amerikance, nego da je prvenstveno usredsređen na srednji sloj.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 20:41h

Mit Romni je velikom pobjedom na Floridi povratio vođstvo u trci za republikansku predsjedničku nominaciju, ali je kritikovan zbog izjave koja ukazuje da je ravnodušan prema siromašnim Amerikancima.

Romni je trijumfovao na Floridi osvojivši 46 odsto glasova u odnosu na 32 procenta za Njuta Gingriča, nakon što se na svog najjačeg rivala obrušio negativnim reklamama.

Ta pobjeda mu je vratila status favorita u borbi od države do države za republikansku nominaciju da se suprotstavi demokratskom predsjedniku Baraku Obami na izborima 6. decembra.

Međutim, ovaj bogati bivši guverner Masačusetsa, mormona i bivši vlasnik privatnog investicionog fonda, koji je izgubio na stranačkim izborima u Južnoj Karoloni 21. januara, nakon što su ga protivnici predstavili kao bezosjećajnog kapitalistu, pružio je podsjećanje na izazove koji ga čekaju u pridobijanju birača koji se bore sa ekonomskom krizom i visokom stopom nezaposlenosti.

Usredsređen na srednji sloj

Romni je u intervjuu za CNN rekao da nije zabrinut za najsiromašnije Amerikance, nego da je prvenstveno usredsređen na srednji sloj.

„Nisam zabrinut za one veoma siromašne, tamo imamo mrežu zaštite“ rekao je i dodao „Ako je potrebno da se ona popravi, popraviću je.“

Takođe je rekao da bi brigu za siromašne prepustio Demokratskoj stranci.

Romni je brigu za siromašne prepustio Demokratskoj stranci

„Od Demokratske stranke ćemo čuti o unesrećenosti siromašnih,“ rekao je Romni. A nema sumnje da nije dobro biti siromašan i mi imamo sistem zaštite za pomoć onima koju su veoma siromašni. Ali moja kampanja je usredsređena na srednji sloj Amerikanaca. Možete izabrati vaš priorotet, možete izabrati bogate, to nije moj fokus. Moj fokus su Amerikanci sa srednjim primanjima, penzinonisani koji žive od socijalne pomoći, ljudi koji ne mogu naći posao.“

Protivnici iskoristili komentare

Njegovi oponenti su odmah iskoristili ove komentare.

Portparol Nacionalnog demokratskog komiteta Bred Vudhaus ih je poslao novinarima elektronskom poštom, sa uvodom „Drago mi je što je to jasno rekao.“

Romni se hvali svojim iskustvom u biznisu, dok oštro kritikuje Obamu i njegove republikanske kandidate zbog nedostatka iskustva u privatnom sektoru.

Njegovo lično bogatstvo se procjenjuje na 270 miliona dolara a ranije tokom kampanje je kritikovan zbog izjave da voli da daje ljudima otkaze, iako su ti komentari istrgnuti iz konteksta, prenio je Rojters.

Nakon što je osvojio drugo mjesto na Floridi, Gingrič je obećao da nastavlja borbu, podsjećajući birače da je ostalo još 46 država u trci za nominaciju. Bivši predsjednik Predstavničkog doma nije pozvao Romnija da mu čestita na pobjedi.

Žestoki obračun na Floridi naglasio je duboke podjele među republikancima

Sljedeće glasanje je u subotu u Nevadi, gdje se očekuje da Romni dobije snažnu podršku velike mormonske zajednice. Nevada je takođe država sa najvišom stopom nezaposlenosti, 12,6 odsto u decembru.

Žestoki obračun na Floridi naglasio je duboke podjele među republikancima, koje bi mogle ugroziti njihove šanse da spriječe Obamu da osvoji još jedan mandat.

Establišment stranke je uglavnom podržao Romnija, dok su najkonzervatniji birači, posebno oni iz pokreta Čajanka, te religiozni konzervativci, naklonjeni Gingriču.

Galerija