Čurkin: UN ne treba da se miješaju u sukob u Siriji

"Ubijeđeni smo da u vrijeme ekstremne unutrašnje političke krize uloga međunarodne zajednice ne treba da bude da pogoršava krizu", kazao je ambasador Rusije pri UN, Vitalij Čurkin
0 komentar(a)
Vitalij Čurkin, Foto: Zimbio.com
Vitalij Čurkin, Foto: Zimbio.com
Ažurirano: 01.02.2012. 11:01h

Ujedinjene nacije ne treba da se miješaju u unutrašnji konflikt u Siriji, izjavio je ambasador Rusije pri UN, Vitalij Čurkin, odbacivši novi prijedlog rezolucije kojim se sirijski predsjednik Bašar al Asad poziva da podnese ostavku i okonča nasilje, javio je Tanjug.

Savjet bezbjednosti UN "ne može da nametne parametre za unustrašnji obračun. Jenostavno nema mandat da to učini", rekao je Čurkin.

"Ubijeđeni smo da u vrijeme ekstremne unutrašnje političke krize uloga međunarodne zajednice ne treba da bude da pogoršava krizu", kazao je ruski diplomata.

Rusija se, prema njegovim riječima, od početka borila da osigura da sirijski narod bude u mogućnosti da odlučuje u svoje ime.

Lavrov je, u međuvremenu, poručio da Moskva neće reći Asadu da siđe s vlasti i da nije na drugim državama da intervenišu

Predstavnici članica Savjeta bezbjednosti UN okupili su se u Njujorku kako bi razmotrili rezoluciju o situaciji u Siriji, a zapadne i arapske diplomate još jednom su se založile za usvajanje tog dokumenta.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je, u međuvremenu, poručio da Moskva neće reći Asadu da siđe s vlasti i da nije na drugim državama da intervenišu.

"Na narodu Sirije je da odluči kako će da vodi zemlju, kako da sprovodi reforme, koju vrstu reformi, bez bilo kakvog miješanja spolja", rekao je Lavrov tokom posjete Australiji, gdje treba da se sastane sa kolegom Kevinom Radom.

Bonus video: