Fotografije mrtvog Bin Laden će uskoro biti objavljene?

Den Metkalf, bivši direktor Odjeljenja za informacije i privatnost kaže se određeni djelovi iz dosijea o vođi Al Kaide “po zakonu moraju objaviti”
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 17:06h

Fotografije i video snimci smrti Osame bin Ladena mogli bi uskoro biti objavljeni, prenosi The Atlantic Wire reports.

CIA ima najmanje 52 fotografije Bin Ladena, od kojih bi se, kako piše ABC News, ljudima “prevrnuo želudac”. Na fotografijama je prikazan leš lidera Al Kaide, kao i zumirana rana od metka u njegovoj glavi.

Američka nevladina organizacija Judicial Watch, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, zatražila je ranije fotografije Bin Ladenovog ubistva. Kako sada stoje stvari, izgleda da će Ministarstvo pravde morati da im izađe u susret.

Den Metkalf, bivši direktor Odjeljenja za informacije i privatnost, pri Ministarstvu pravde, kaže se određeni djelovi iz dosijea o vođi Al Kaide “po zakonu moraju objaviti”.

Ova izjava, kako piše The Atlantic Wire, otvara mogućnost da fotografije mrtvog Bin Ladena ipak izađu na vidjelo.

Mjesto gdje je ubijen Bin Laden

Wired.com prenosi tvrdnje CIA da bi objavljivanje ovih fotografija moglo “izazvati nasilje, terorističke napad, ili osvetu protiv SAD”.

Tim američkih “mornaričkih foka” ubile su u maju najtraženijeg teroristu na svijetu Osamu bin Ladena u njegovom skrovištu u Pakistanu. Tada su zvaničnici SAD saopštini da je Bin Ladenovo tijelo bačeno u more, što je izazvalo buru komentara širom svijeta, a kod nekih čak i nevjericu da je terorista uopšte ubijen.

Galerija

Bonus video: