Bivši Gadafijevi borci tvrde da ih muče u zatvorima

Revolucionari optuzuju mještane Tuvarge za podršku Gadafiju kao i za silovanje njihovih žena tokom napada na Misratu
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 15:30h

Širom Libije u brojnim zatvorima kojim upravljaju vojnici koji su se donedavno borili protiv režima Moamera Gadafija, hiljade zatvorenika biva mučeno i zadržano, kako pritvoreni tvrde, bez optužnice i prava na odbranu.

Bivši Gadafijev borac Milad Mohamed Jusug otkriva ožiljke od, prema njegovim riječima, udaraca lancima i opekotina od cigareta, dok njegovi čuvari poriču da se to dogodilo u zatvoru.

Jusuf, koji je zatvoren u Misrati na sjeveru Libije, tvrdi da je 28. oktobra, pet nedjelja nakon što je uhapšen, zatvoren u malu ćeliju vojnog zatvora.

"Danima su me pobunjenici lancima i štapovima tukli po leđima i nogama ", rekao je Jusuf za AFP pokazujući brojne ožiljke na tijelu.

"To su mi učinili jer sam iz Tuvarge", smatra Jusuf, misleći na grad u blizini Misrate, koji je ostao lojalan svrgnutom vođi Gadafiju.

Udarali ih šipkama

Nakon što je opsada prekinuta, vojska Misrate otpočela je snažan napad na Gadafijev rodni grad Sirt, gdje je on i ubijen 20. oktobra prošle godine.

Revolucionari optuzuju mještane Tuvarge za podršku Gadafiju kao i za silovanje njihovih žena tokom napada na Misratu.

"Ja nisam počinio nijedno silovanje. Nisam silovao nijednu ženu. Borio sam se na Gadafijevoj strani, ali bio sam u njegovoj vojsci i morao sam se boriti", rekao je Jusuf (52).

"Revolucionari koji su me uhvatili su me tukli, mučili i vrijeđali", dadao je Jusuf.

Revolucionari optuzuju mještane Tuvarge za podršku Gadafiju kao i za silovanje njihovih žena tokom napada na Misratu

Bonus video: