Sirija: Oko 100 mrtvih u sukobima snaga sigurnosti i demonstranata

Ubijeno je 55 civila: 40 u Homsu, 9 u Deri, 5 u Damasku i 1 u Idlebu; stradalo je i 10 vojnika-disidenata, 6 pripadnika snaga sigurnosti i 25 pripadnika redovne vojske
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 09:39h

Nasilje u Siriji u ponedjeljak uzrokovalo je smrt stotinjak osoba, od kojih 55 civila koje su usmrtile snage sigurnosti režima u Damasku, uglavnom u području Homsa, objavio je Sirijski opservatorijum za ljudska prava.

Pedesetpet civila ubijeno je, među kojima 40 u Homsu i okolini, 9 u Deri, 5 u predgrađima Damaska i 1 osoba u Idlebu, objavio je Opservatorijum.

Sa druge strane ubijeno je 10 vojnika-disidenata, 6 pripadnika snaga sigurnosti i 25 pripadnika redovne vojske, istaknuto je.

Tijela jedne šestoročlane porodice - oca, majke i četvoro djece, ubijenih u četvrtak, pronađena su u Karm al-Zeitunu, blizu Homsa.

EU traži od UN-a da zaustavi nasilje u Siriji

Evropski lideri zatražili su u ponedjeljak naveče od UN-a da djeluje kako bi se zaustavila represija u Siriji, uoči sjednice Savjeta bezbjednosti.

"Užasnuti smo zločinima i nasiljem koje sprovodi sirijski režim i pozivamo članice Savjeta bezbjednosti UN da učine sve kako bi se zaustavilo nasilje", rekao je predsjednik EU, Herman Van Rompej, na konferenciji za novinare.

Predsjednik EU uputio je taj poziv nakon

"Užasnuti smo zločinima koje sprovodi sirijski režim i pozivamo članice SB UN da učine sve da se zaustavi nasilje", rekao je Van Rompej

"SAD najoštrije osuđuju eskalaciju žestokih i grubih napada sirijskog režima na vlastiti narod", rekla je Klinton u saopštenju.

"Savjet bezbjednosti mora da djeluje kako bi se jasno dalo do znanja sirijskom režimu da međunarodna zajednica smatra njegove postupke prijetnjom miru i sigurnosti".

Savjet bezbjednosti UN, gdje će se sastati više evropskih ministara vanjskih poslova, među kojima Francuz Alen Žipe i Britanac Vilijam Hejg, održaće u utorak sjednicu u Njujorku.

Zapadne zemlje žele da Savjet bezbjednosti prihvati rezoluciju u kojoj se traži odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

No, Rusija, koja raspolaže pravom veta, ponovila je u ponedjeljak svoje protivljenje tom prijedlogu.

"Najmanje deset" od petnaest zemalja u Savjetu moglo bi biti za nacrt rezolucije, navode francuske diplomate.

Prema podacima UN-a, u krvavom gušenju protesta u Siriji od marta 2011. godine poginulo je više od 5.400 ljudi.

Galerija

Bonus video: