Avganistanac ubio ženu jer mu je rodila treću kćerku

Svekrvu je uhapšena, ali je njen muž još na slobodi i da ga najvjerovatnije štite dobro naoružane grupe policije
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 17:31h

Jedan Avganistanac ubio je suprugu jer je rodila treću kćerku a ne sina, kako se on nadao, saopštila je danas policija u provinciji Kunduz.

Dvadesetosmogodišnju ženu, koja je identifikovana kao Storai, udavio je muž, član lokalne policije, uz pomoć majke, što je bila osveta jer je pre tri mjeseca rodila treću kćerku u selu Mohasili, saopštila je policija.

Isti izvor navodi da su uhapsili svekrvu u vezi sa smrću porodilje, ali da je njen muž još na slobodi i da ga najvjerovatnije štite dobro naoružane grupe policije.

"Postojanje policije je veliki problem i imamo poteškoća kod hapšenja", rekao je šef policije Kunduza Sufi Habib.

Nadera Geja, šef odeljenja za žene u Kunduzu, rekla je da je ovo ubistvo najgori primjer nasilja nad ženama sa kojim se ona susrela.

Nasilje nad ženama je uobičajeno u Avganistanu. Krajem novembra u istoj provinciji članove jedne porodice, koja je odbila da uda kćerku za muškarca koga su smatrali odgovornim, napadači su polili kisjelinom. Oni su prosuli kisjelinu na oba roditelja i troje djece.

Muž još na slobodi, najvjerovatnije ga štite dobro naoružane grupe policije

Policija je kasnije uhapsila odbačenog udvarača i njegova tri brata zbog ovog napada.

Prava žena na margini

Grupe za ljudska prava u i van Avganistana strahuju da će žene u Avganistanu biti glavne žrtve sada kada strani vojnici napuštaju tu zemlju do kraja 2014. godine i pripremaju se za početak mirovnog procesa koji će uključiti i talibane.

"Prava žena ne sme se ostaviti na margini međunarodnih odnosa jer je to pitanje u srži naše nacionalne bezbjednosti i bezbjednosti svih ljudi", saopšteno je iz američke ambasade u Kabulu.

Bonus video: