prelaženje crte

Paneta: SAD ne isključuju rat sa Iranom

Paneta je, gostujući u emisiji "60 minuta" na televiziji "CBS", rekao da Amerika ne želi da Iran razvije nuklerano oružje i da bi to bilo prelaženje crvene linije za Vašington
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 08:29h

"Iran bi mogao da razvije nuklearnu bombu u roku od godinu dana i da pronađe način da je lansira u roku od dvije do tri godine", izjavio je američki sekretar odbrane Leon Paneta i dodao da SAD ne isključuju vojnu akciju protiv Teherana kao jednu od opcija, javlja Tanjug.

On je, gostujući u emisiji "60 minuta" na televiziji "CBS", rekao da Amerika ne želi da Iran razvije nuklerano oružje i da bi to bilo prelaženje crvene linije za Vašington.

Paneta je kazao da će američki zvaničnici preduzeti sve neophodne korake da tako nešto zaustave.

Na pitanje da li to znači i vojnu akciju, on je odgovorio - "nijednu opciju nismo uklonili sa stola".

Američki predsjednik Obama je prošle nedjelje u govoru pred Kongresom istakao da se zalaže za mirno rješenje iranskog problema, ali ni on nije u potpunosti isključio vojnu opciju.

"Iran bi mogao da razvije nuklearnu bombu u roku od godinu dana i da pronađe način da je lansira u roku od 2-3 godine", tvrdi Paneta

Obama je tada rekao da je Amerika odlučna da spriječi Iran da proizvede nuklearno oružje, ali da nijedna opcija nije isključena da se dođe do tog cilja, što su kongresmeni i senatori propratili burnim aplauzom.

Prema posljednjem izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju, Iran sprovodi aktivnosti s ciljem razvijanja nuklearnog oružja.

Zvanični Teheran je te tvrdnje odbacio kao falsifikate.

Preporučujemo za Vas