U sukobima u Siriji poginulo 66 osoba

"Sve vrste nasilja moraju da budu zaustavljene", rekao je Ban u Adis Abebi gdje je govorio na otvaranju samita Afričke unije
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2012. 20:32h

U sukobima vladinih snaga sa demonstrantima i pobunjenicima u Siriji je danas poginulo najmanje 66 ljudi, od toga 26 civila, a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun pozvao je predsjednika Bašara al-Asada da zaustavi krvoproliće, javile su agencije.

"On prije svega odmah mora da zaustavi krvoproliće", rekao je Ban novinarima i dodao da sirijske vođe treba da preduzmu odlučne korake da se obustavi nasilje.

"Sve vrste nasilja moraju da budu zaustavljene", rekao je Ban u Adis Abebi gdje je govorio na otvaranju samita Afričke unije.

Govoreći direktno o Asadu, generalni sekretar je kazao da sirijski predsjednik ima "veliku odgovornost da riješi situaciju i angažuje se u političkom dijalogu".

Prema podacima Sirijske organizacije za ljudska prava, na koje se poziva agencije Frans pres, u Siriji je od utorka pa do danas poginulo najmanje 232 ljudi, od toga 147 civila.

Prema podacija UN, u toj zemlji je od sredine marta 2011. kada su počeli antivladini nemiri, život izgubilo više od 5.400 ljudi.

Sa antivladinih protesta u blizini Homsa

Sirijska organizacija za ljudska prava saopštila je da je širom zemlje poginulo najmanje 66 ljudi, među njima 26 vojnika, pet ostalih pripadnika bezbjednosnih snaga, devet vojnih dezertera, u sukobima vlasti sa demonstrantima i pobunjenicima.

Snage bezbjednosti, prema tom izvoru, ubile su osam ljudi, među njima jedno devetogodišnje dijete, u nemirnom regionu Homs u centralnoj Siriji a još pet u sjeverozapadnom regionu Idlib.

Među ubijenima je i šest civila u oblasti glavnog grada Damaska. U tri odvojena napada, poginulo je 26 sirijskih vojnika u Idlibu i Damasku.

U borbama sirijske vojske i dezertera u mjestu Guta, 10 kilometara od Damaska, u subotu je ubijeno 17 ljudi - 11 vojnika i šest civila, objavila je ta sirijska organizacija a prenio Frans pres.

Galerija

Bonus video: