Iran negirao izraelske tvrdnje: Nismo raketirali Golansku visoravan

0 komentar(a)
Golanska visoravan, Foto: Reuters
Golanska visoravan, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2018. 11:27h

Iran je negirao izraelske tvrdnje da je izveo raketne napade na njihove snage na okupiranoj Golanskoj visoravni, nazvavši te tvrdnje "izmišljenim" i "neosnovanim", prenosi Al Džazira Balkans.

U četvrtak je Izrael izveo niz udara na, kako tvrdi, iranske mete u Siriji u odgovoru na navodne iranske napade čija meta je prvi put bila sirijska teritorija Golanska visoravan, koji je okupirao Izrael.

"Česti napadi cionističkog režima na Siriju na osnovu izmišljenih i neosnovanih izgovora predstavljaju kršenje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i kršenje svih međunarodnih zakona i propisa", kazao je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova, Bahram Kasem.

Izrael kaže da je pogodio desetine iranskih vojnih meta, te pet sirijskih protivzračnih instalacija u odgovoru na navodni raketni napad iranskih snaga na okupiranu Golansku visoravan.

Prema izraelskim tvrdnjama, iranske snage su ispalile 20 raketa.

Sirijski državni mediji su izvijestili da je sirijska vazdušna odbrana presrela većinu nadolazećih raketa iznad prijestonice Damaska, ali je takođee potvrdila da su radarska stanica i skladište oružja pogođeni.

Iranska državna televizija je izvijestila da je Sirija "žestoko uzvratila"

Bonus video: