Predsjednik Jemena ide na liječenje u SAD

Saleh, koji se na vlasti nalazi više od 30 godina, u novembru je, posijle skoro nedjelju dana protesta, predao ovlašćenja svom zamjeniku
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 17:38h

Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh uputio se iz Omana za London, odakle će kasnije večeras otputovati na lečenje u SAD, izjavio je portparol šefa države Ahmed al-Sufi.

Sufi nije naveo više detalja o predsjedniku, koji je iz Jemena za Oman otišao prije nedjelju dana, javio je AP.

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame dopustila je privremeni boravak Salehu u SAD, u nadi da će to ublažiti političke tenzije u Jemenu.

Saleh, koji se na vlasti nalazi više od 30 godina, u novembru je, posijle skoro nedjelju dana protesta, predao ovlašćenja svom zamjeniku i obećao da će vlast napustiti odmah.

Međutim, njegovi kritičari kažu da je nastavio da se miješa u rad vlade nacionalnog jedinstva preko svojih saradnika i rođaka koji zauzimaju ključne funkcije.

Parlament Jemena usvojio je prošle nedjelje zakon kojim se Salehu daje potpuni imunitet od gonjenja zbog nasilja nad demonstrantima, u zamjenu za odlazak sa vlasti, kako je dogovoreno sporazumom sa zemljama Zaliva.

Bonus video: