Arapska liga i Rusija raspravljaju o Siriji

Uoči sastanka Savjeta bezbjednosti UN na kojem će se u Njujorku razgovarati o eskalaciji sirijskoga nasilja, Arapska liga o toj temi razgovara s Rusijom, objavio je zamjenik glavnoga sekretara Lige.
54 pregleda 0 komentar(a)
Arapska liga, Foto: CNN
Arapska liga, Foto: CNN
Ažurirano: 28.01.2012. 17:48h

"Između Arapske lige i Rusije traju razgovori i konsultacije vezane za pitanja Sirije", rekao je za Rojters danas u Kairu Ahmed Bin Hali.

"Juče su telefonski razgovarali ruski ministar vanjskih poslova Seregej Lavrov i glavni sekretar Lige Nabil el-Arabi, u vezi s najnovijim događajima u Siriji".

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin rekao je da evropsko-arapska rezolucija o Siriji koja je od petka dostupna Savjetu bezbjednosti dijelom neprihvatljiva, ali da je Rusija spremna da se "pozabavi" time.

"Cilj svih međunarodnih razgovora Arapske lige je da pridobije dovoljnu podršku arapskom planu za Siriju. Taj će plan sredinom iduće sedmice biti predstavljen Savjetu bezbjednosti", rekao je Bin Hali.

Arapska liga zamrznula rad Posmatračke misije u Siriji

Posmatračka misija Arapske lige za Siriju zamrznula je svoje aktivnosti zbog eskalacije nasilje u zemlje, rekli su iz Lige, a prenose agencije.

Misija će ostati u Siriji ali će njen rad trenutno biti zamrznut.

Nisu objavljene pojedinosti ali je kazano da će se tokom subote poslijepodne izdati saopštenje o toj odluci.

Vođa Posmatračke misije, ambasador Adnan al-Kodeir za Rojters je rekao da će se preduzeti sve potrebne mjere kako bi se garantoala sigurnost posmatrača u Siriji.

Bonus video: