RAZMJENA VATRE

Nigerijska vojska ubila 11 pobunjenika Boko Harama

Jedan član sekte je ranjen i nalazi se u bolnici na liječenju", rekao je on, prenio je Rojters
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 17:18h

Nigerijska vojska ubila je danas 11 pobunjenika iz islamističke sekte Boko Haram, u oružanom sukobu kod kontrolnog punkta u Majduguriju, na dalekom sjeveroistoku Nigerije, izjavio je oficir za terenske operacije, pukovnik Viktor Ebamelehe.

"Specijalna vojna jedinica ubila danas je u Majduguriju 11 pripadnika Boko Harama u razmjeni vatre sa pripadnicima sekte kod kontrolog punkta, do koje je došlo u okviru operacije zaustavljanja i pretresanja.

Jedan član sekte je ranjen i nalazi se u bolnici na liječenju", rekao je on, prenio je Rojters.

Boko Haram je nastao kao vjerski pokret protiv kulturnog uticaja Zapada u Majduguriju koji se nalazi u regionu koji se graniči sa Čadom, Nigerom i Kamerunom, na obodu Sahare, a kasnije se proširio na veliki dio sjevera Nigerije i postao glavna prijetnja po bezbjednost najvećeg proizvođača nafte u Africi.

Prema podacima "Hjuman rajts voča", Boko Haram je od početka pobune protiv nigerijske vlade 2009. godine ubio na stotine ljudi.

U audio poruci, postavljenoj u četvrtak na internetu, vođa Boko Hrama Abubakar Šekau zaprijetio je ubijanjem pripadnika snaga bezbjednosti i kidnapovanjem članova njihovih porodica i optužio američkog predsjednika Baraka Obamu da vodi rat protiv islama.