Zbog incidenta sa Aboridžinima ostavka premijerkinog savjetnika

Savjetnik za medije premijerke Australije Džulije Gilard podnio je ostavku zbog sumnje da je odgovoran za sukob policije i demonstranata
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 15:37h

Toni Hodž (Tony Hodges), savjetnik za medije premijerke Australije Džulije Gilard podnio je ostavku zbog sumnje da je odgovoran za sukob policije i demonstranata koji su u četvrtak opkolili restoran gdje su premijerka i lider opozicije Toni Abot (Tony Abbott) učestvovali u proslavi Nacionalnog dana Australije.

Kabinet Gilardove je saopštio da je Hodž "nekome rekao" da će dodjeli nagrada povodom praznika prisustvovati i Toni Abot.

Džulije Gilard i Toni Hodž, sajetnik za medije

Premijerka Australije je danas izjavila da je prihvatila Hodžovu ostavku, jer njegovo ponašanje smatra neprihvatljivim.

Informacija o Abotovom prisustvu dodjeli nagrada došla je do učesnika demonstracija koji su tog dana izašli na ulice Kanbere u znak protesta zbog obilježavanja Nacionalnog dana Australije i povodom obilježavanja 40 godina postojanja takozvane Šatorske ambasade Aboridžina - kolonije šatora i privremenih skloništa koja se nalaze u glavnom gradu Australije.

Oko 200 učesnika protesta opkolilo je restoran i udaralo pesnicama o prozore restorana u kojem su se nalazili Gilardova i Abot.

Potom je pedesetak policajaca izvelo Gilardovu i Abota na sporedna vrata. Prilikom probijanja kroz demonstrante, premijerka se saplela i izgubila cipelu, pa ju je jedan od tjelohranitelja obgrlio i tako sproveo do kola, štiteći je od razjarene mase.

Sve govori da je prava meta gnjeva demonstranata bio Abot, koji je nedavno izjavio da je vrijeme da Šatorska ambasada "bude iseljena".

Lider opozicije je međutim juče izjavio da su njegove riječi pogrešno interpretirane.

On je zatražio dodatne informacije u istrazi o, kako je rekao, ozbiljnoj povredi bezbjenosti u zemlji.

Abot je televiziji Skaj njuz (Sky News) rekao da je vjerovatno neko iz kabineta premijerke imao važnu ulogu u izazivanju incidenta.

Gilarodava je odgovorila da je sugestija da je ona imala ulogu u incidentu duboko uvredljiva.

Danom Australije obilježava se dolazak prve grupe britanskih kolonista u Sidnej, 1788. godine. Mnogi Aboridžini taj događaj nazivaju "Danom invazije", s obzirom da su se Britanci naselili, a da prethodno nisu imali nikakav sporazum sa starosjediocima kontinenta.

Bonus video: