FIDELOV ODGOVOR

Kastro: Izbor republikanskog kandidata je najveće takmičenje u gluposti

U novinskoj kolumni koju su objavili kubanski državni mediji, vođa kubanske revolucije kaže da ima malo nade za republikance
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 17:11h

Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro je oštro napao republikanske predsjedničke kandidate u SAD-u, nazivajući njihovu trku za nominaciju "najvećim takmičenjem u gluposti i neznanju koje je ikada održano", prenosi američki internet portal Hafington Post.

U svojoj novinskoj kolumni koju redovno objavljuju kubanski državni mediji, vođa kubanske revolucije sugeriše da tvrdi stav koji su Njut Gingrič i Mit Romni zauzeli protiv njegove zemlje, pokazuje da ima malo nade za republikance.

"Izbor republikanskog kandidata za predsjednika tog globalizovanog i širećeg carstva, mislim to ozbiljno, najveće je takmičenje u gluposti i neznanju koje je ikada održano", napisao je Kastro.

Kako će se odnositi prema Kubi ako budu izabrani za predsjednika bilo je važno pitanje u TV debati koju su republikanci održali u ponedjeljak na Floridi, s obzirom na veliku kubansku populaciju u toj saveznoj državi.

Romni, bivši guverner Masačusetsa, ocijenio je da je predsjednik Barak Obama odabrao pogrešno vrijeme za ublažavanje ograničenja za putovanje kubanskim Amerikanacima koji putuju u posjetu porodicama na "komunističkom ostrvu".

"Mi želimo da podržimo ljude sa Kube koji žele slobodu. Želimo da nastavimo s tim naporima, a ne da činimo ustupke i govorimo da smo izgubili, treba da govorimo da ćemo se boriti za demokratiju", kazao je Romni u ponedjeljak.

Gingrič, bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, zauzeo se za agresivniji pristup koji bi pratile tajne operacije koje bi pokrenule »kubansko proljeće«.

Rasprava je poprimila i lični ton, kada je Romni rekao da "zahvaljuje nebesima što će se Fidel Kastro uskoro vrati svom tvorcu", i da će 85-godišnji bivši kubanski predsjednik vrlo brzo "otići na drugi svijet".

Gingrič je rekao da Kastrova duša neće tamo vječno počivati. "On ide na drugo mjesto", dodao je aludirajući na pakao.

Kastro u kolumni nije direktno odgovorio na te lične opaske, navodeći umjesto toga da temeljito analizira republikanske kandidate.

Preporučujemo za Vas