Azerbejdžan gradi najviši toranj na svijetu i grad na 41 vještačkom ostrvu

Prema pisanju medija, prva faza izgradnje biće završena 2016., a grad bi mogao biti nastanjiv već 2026. godine
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 16:50h

Najviši toranj na svijetu, Burdž Kalifa u Dubaiju, uskoro će dobiti konkurenciju.

Azerbejdžanska građevinska firma "Avesta" planira da nedaleko od Bakua izgradi neboder visine 1.050 metara. Radovi na tornju bi trebali biti završeni do 2016. godine.

Projekat koji obuhvata i izgradnju luksuznih hotela i apartmana na 41 vještačkom ostrvu (Hazarska ostrva) u Kaspijskom moru vrijedan je više od 100 milijardi dolara.

Kana Guluzade, marketinški direktor u kompaniji "Avesti", kaže da će radovi na tornju početi već 2013. godine, kao i da će njihovo remek-djelo biti za 828 metara veće od Burdž Kalife.

Isprva je bilo planirano da kula u Azerbejdžanu bude visoka 560 metara.

"Vlada Azerbejdžana je odobrila projekat. Ovo će biti jedan od najskupljih građevinskih poduhvata na svijetu", izjavio je direktor kompanije, Hadži Ibrahim Nehramli, a prenose agencije.

"Grad će se nalaziti na vještačkim ostrvima koja će izgledati poput tepiha", kazao je Nehramli

Luksuzni grad u kojem će se nalaziti najviši toranj na svijetu sa 185 spratova biće izgrađen 25 km južno od glavnog grada Bakua.

"Grad će se nalaziti na vještačkim ostrvima koja će izgledati poput tepiha", kazao je Nehramli.

Planirana je gradnja poslovnih centara, ekološki prihvatljivih stambenih objekata, kao i zabavnih centara. Šest vještačkih ostrva će biti povezano mostovima.

Prema pisanju azerbejdžanskih medija, prva faza izgradnje biće završena 2016. godine, a grad bi mogao biti nastanjiv već 2026. godine.

Galerija

Bonus video: