NAKON DVIJE DECENIJE

Hilari Klinton najavila povlačenje iz politike SAD

"I mislim da bi poslije 20 godina u visokoj američkoj politici i svih izazova koji idu sa tim, najverovatnije dobra ideja bilo prosto utvrditi koliko sam umorna"
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Rojters
Hilari Klinton, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.01.2012. 22:06h

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton rekla je da želi da se poslije dve decenije povuče iz američke politike i tako ponovo "zapušila usta" onima koji su govorili da će ona ostati u vladi ukoliko predsjednik Barak Obama osvoji novi mandat.

Klinton je zaposlenima u Stejt departmentu kazala da je spremna za odmor, kao i da uopšte ne prati debate republikanskih predsjedničkih kandidata.

Ona je dodala da želi da utvrdi tačno koliko je umorna pošto je bila prva dama, senator, učestovala u trci za predsjedničkog kandidata, i posljednjih godina obavljala posao državne sekretarke.

"Stavila sam jasno do znanja da ću sigurno ostati sve dok predsjednik ne imenuje nekog novog, a taj prenos funkcije može da se desi ako Obama osvoji reizbor", rekla je Klinton na sastanku u Stejt departmentu.

"I mislim da bi poslije 20 godina u visokoj američkoj politici i svih izazova koji idu sa tim, najverovatnije dobra ideja bilo prosto utvrditi koliko sam umorna", dodala je državna sekretarka SAD.

Ona je, međutim, kako navodi agencija AP, ostavila otvorena vrata za eventualni povratak, dodajući da "svi uvijek govore (o umoru) kada napuštaju slične poslove".

Kao državnoj sekretarki, njoj je zabranjeno da na bilo koji način učestvuje u predizbornoj kampanji, što je ona ocijenila kao neobično. Dodala je, međutim, da uživa što je daleko od "borbe", kao i da nije gledala nijednu republikansku debatu.

"Za mene je malo neobično da budem potpuno izvan izborne sezone. Ali, znate, nisam gledala nijednu od ovih debata", navela je ona.

Klinton je dodala da očekuje da će kampanja za novembarske predsjedničke izbore "isisati mnogo pažnje" koja je inače posvećena spoljnopolitičkim temama, ali se našalila da bi to zapravo moglo da pomogne Stejt departmentu.

"Dobra vijest je da možda možemo da učinimo još više ako na nas ne obraćaju pažnju, te treba imati to u vidu", navela je Klinton.

Preporučujemo za Vas