Avganistanka postavila rekord u zemlji: Rodila šestorke

Sara Gul (22), iz provincije Balk na sjeveru zemlje, pokušala je da abortira nakon što je saznala da nosi šestorke
0 komentar(a)
ŠEstorke Avganistan, Bebe, Foto: BBC
ŠEstorke Avganistan, Bebe, Foto: BBC
Ažurirano: 24.01.2012. 21:05h

Jedna siromašna Avganistanka rodila je šestorke – tri dječaka i tri djevojčice – onoliko koliko njene sunarodnice rode za cijeli život.

Sara Gul (22), iz provincije Balk na sjeveru zemlje, pokušala je da abortira nakon što je saznala da nosi šestorke, a siromaštvo i neinformisanost o kontracepciji bili su glavni razlozi.

„Čak sam skočila sa jednog zida, ali ništa mi se nije desilo“, rekla je Gul agenciji Rojters u glavnog gradu provincije Mazer-e-Šarifu, gdje se kasno u ponedjeljak porodila.

Doktor Abdul Rauf Feroh potvrdio je informaciju i dodao da je petoro beba dobro, a da je šesto neuhranjeno i da se o njemu staraju medicinske sestre.

Rijetkost u prirodi, takve trudnoće često su rezultat liječenja steriliteta, mada taj metod ne postoji u Avganistanu. Avganistanci su ponosni na velike porodice, ali će jedno od četvoro djece zbog rata, sukoba i oskudice umrijeti prije pete godine, navodi Rojters.

„Alah me blagoslovio sa šestoro djece, ali sam zabrinut za njihovu budućnost“, kazao je njen 27-godišnji suprug Šakrula, koji nije zaposlen, poput mnogih u toj ratom uništenoj zemlji.

Ministarstvo zdravlja upozorilo je da će se avganistanska populacija, koja trenutno broji 30 miliona, udvostručiti u narednim godinama, što će biti prepreka za ekonomski razvoj u zemlji koja je jedna od najsiromašnijih u svijetu.

Napori vlade da promoviše korištenje kontraceptivnih sredstva naišli su na oprez organizacija koje nude pomoć, jer tvrde da bi uvođenje kontraceptcije bilo veoma teško u tom ultrakonzervativnom muslimanskom društvu, kao i na protivljenje muslimanskih profesora koji tvrde da su ta sredstva nezakonita.

Bonus video: