Mit Romni ubjedljivo izgubio od Njuta Gingriča

Ubjedljivom pobjedom Gingriča u ovoj saveznoj državi, borba za predsjedničku nominaciju republikanaca doživjela je novi obrt
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 08:46h

Republikanac Mit Romni juče je najavio da će objaviti svoju poresku prijavu ove nedjelje, popuštajući tako pod pritiskom kritičara uz nadu da će tako nadomjestiti grešku koja je njegovom rivalu Njutu Gingriču omogućila da ubjedljivo pobijedi u Južnoj Karolini.

Ubjedljivom pobjedom Gingriča u ovoj saveznoj državi, borba za predsjedničku nominaciju republikanaca doživjela je novi obrt.

Dugo smatran glavnim kandidatom za protivnika predsjedniku Baraku Obami na novembarskim izborima, Romni je bio veoma loš u debatama prošle nedjelje kada ga je rival žestoko napao jer nije objavio koliko poreza plaća, prenio je Rojters.

On je tako ostao bez imidža neizbježnog republikanskog kandidata koji je izgradio nakon što je tijesno izgubio u Ajovi i pobjede u Nju Hempširu ranije ovog mjeseca.

Gingrič je osvojio 41 odsto glasova, ostavivši daleko iza sebe Romnija sa 27 odsto, Rika Santoruma sa 17 i Rona Pola sa 13 odsto glasova republikanaca.

U Južnoj Karolini je na republikanskim izborima od 1980. uvijek pobjeđivao i konačni kandidat stranke.

Ocjenjuje se da je Gingričovoj pobjedi značajno doprinijela televizijska debata u četvrtak u kojoj je žestoko napao Romnija.

Čak dvije trećine republikanskih birača u Južnoj Karolini kaže da je debata imala odlučujući uticaj na izbor za koga će glasati. Takođe, 55 odsto birača su odluku donijeli u posljednja tri dana pred izbore, a 18 odsto upravo na dan izbora.

Na pobjedu Gingriča značajno je ovog puta, za razliku od izbora u Ajovi i Nju Hempširu, uticala i podrška pokreta Čajanka. Četvorica republikanskih kongresmena i guverner Južne Karoline su povezani za tim pokretom, a istraživanja pokazuju da čak 34 odsto republikanskih birača te države snažno podržava pokret.

Američki mediji ocjenjuju da je Gingriču pomoglo i to što je Južna Karolina konzervativna evangelistička država u kojoj mormon Romni nije imao puno šanse.

Romni je do sada bio u prednosti pošto su na glasove konzervativnih birača pretendovala tri kandidata. Povlačenjem guvernera Teksasa Rika Perija iz trke i lošim rezultatom Santoruma u Južnoj Karolini, djeluje da će Gingrič pokupiti sve glasove desnog krila republikanaca.

S druge strana, ocjenjuje se da Romni ima bolju organizaciju i više novca za kampanju, na šta se sinoć osvrnuo i Gingrič.

„Mi nemamo toliko novca kao što ima makar jedan od ostalih kandidata. Ali mi imamo ideje. I mi imamo ljude. I dokazali smo ovdje u Južnoj Karolini da ljudi sa pravim idejama pobjeđuju. I uz vašu pomć, ponovo ćemo to dokazti na Floridi”, prenijela je agencija AP poruku Gingriča pošto je objavljena njegova pobjeda.

Gungrič je u govoru rekao da je to pobjeda nad elitama u Vašingtonu i Njujorku.

On je Obamu ponovo nazvao najefikasnijim predsjednikom za markice za hranu, aludirajući na veliki broj siromašnih Amerikanaca koji se na taj način prehranjuju.

„Ja bih volio da budem predsjednik koji je najbolje isplaćivao plate“, dodao je Gingrič.

Sljedeći stranački izbori biće na Floridi 31. januara.

Bonus video: