RANJENE DVIJE OSOBE

Izrael ispalio više od 70 raketa na iranske baze u Siriji: Troje mrtvih

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da je 28 izraelskih borbenih aviona tipa F-15 i F-16 ispalilo oko 60 raketa vazduh-zemlja tokom dvočasovnog napada. Dodaje se da je Izrael takođe ispalio i više od 10 taktičkih raketa zemlja-zemlja
50 pregleda 6 komentar(a)
Sirija, bombardovanje, Foto: Reuters
Sirija, bombardovanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 23:49h

Izrael je ispalio više od 70 raketa na iranske baze u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane navodeći da je protivvazdušna odbrana Sirije oborila više od polovine tih projektila, prenosi Tanjug.

U sirijskoj vojsci navode da su u noćašnjim raketnim napadima Izraela ubijene tri osobe, a ranjene dvije.

Tokom noći iranske snage su u Siriji izvele raketni napad na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni, nakon čega je Izrael odgovorio na napad.

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da je 28 izraelskih borbenih aviona tipa F-15 i F-16 ispalilo oko 60 raketa vazduh-zemlja tokom dvočasovnog napada. Dodaje se da je Izrael takođe ispalio i više od 10 taktičkih raketa zemlja-zemlja.

"Meta napada (Izraela) bile su iranske oružane jedinice kao i pozicije jedinica vazdušne odbrane sirijske vojske kod Damaska i u južnoj Siriji", saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi Tas.

Kako se navodi, "odgovarajući na izraelski napad, sirijska protivvazdušna odbrana oborila je više od polovine raketa".

Sirijska vojska je saopštila da su u noćašnjim raketnim napadima Izraela ubijene tri osobe, a ranjene dvije, kao i da su uništeni radarska stanica, skladište municije i oštećeni sistemi protivvazdušne odbrane.

Brigadni general sirijske vojske Ali Majhub, koji je pročitao saopštenje na sirijskoj televiziji, nije precizirao da li su među ubijenima ili ranjenima iranski vojnici ili pripadnici milicije koju podržava Iran.

Sirijska opservatorija za ljudska prava prethodno je saopštila da je u izraelskim napadima poginulo najmanje 23 ljudi, uključujući pet sirijskih vojnika.

Izrael tvrdi da su napadi pogodili skoro svu infrastrukturu iranske vojske u Siriji pošto su iranske snage prvi put ispalile rakete na izraelsku teritoriju.

Ovo je bio najjači izraelski napad u Siriji od rata 1973. godine.