Libija: Na stotine demonstranata upalo u zgradu Vlade

Neki među njima nisu imali ni 15 godina, no bilo je i starijih. Neki su tražili ostavku svih članova NPS-a, osim moje, Abdeldžalila i još jednog člana NPS-a", rekao je Bađa
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2012. 08:28h

U glavno sjedište libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta (NPS) u Bengaziju u subotu naveče je upalo nekoliko stotina, uglavnom mlađih demonstranata, objavile su agencije.

"Najprije su pred zgradom zapalili vatru, potom razbili prozore na zgradi i oštetili blindirano vozilo kojim se vozi šef NPS-a, Mustafa Abdeldžalil, a koje je bilo parkirano ispred zgrade.

Demonstranti su nam potom omogućili da napustimo zgradu.

Pritom niko nije povrijeđen", rekao je u telefonskom razgovoru s novinarom Frans presa zvaničnik za vanjsku politiku NPS-a, Fati Mohamed Bađa.

"Nije nam poznato što su tačno željeli oni koji su ušli u zgradu. Neki među njima bili su vrlo mladi, nisu imali ni 15 godina, no bilo je i starijih.

Neki su tražili ostavku svih članova NPS-a, osim moje, Mustafe Abdeldžalila i još jednog člana NPS-a", objasnio je Bađa.

Demonstranti su sa sobom nosili kamenje i gvozdene šipke.

Ranije je Abdeldžalil izašao pred demonstrante, nastojeći da ih smiri, no oni su počeli da na njega bacaju plastične boce, na što je policija odgovorila suzavcem.

Tokom poslijepodneva plastične boce zamijenili su granatama domaće izrade, no na sreću, nije bilo žrtava.

Napad demonstranata, smatraju posmatrači, odraz je sve većeg nezadovoljstva novim libijskim vlastima.

Mnogi među demonstrantima su, kako prenose agencije, bili i invalidi iz devetomjesečnih borbi koje su dovele do svrgavanja Moamera Gadafija.

Većina ih je nezadovoljna novčanim naknadama koje su im obećale vlasti. Naime, oni se žale da im iste nisu dovoljne ni za osnovne životne potrebe.

Galerija

Bonus video: