UN: Prijeti velika kriza tokom 2012. i 2013.

U dokumentu "Situacija i perspektive u svjetskoj ekonomiji" se navodi da su najveći rizici nezaposlenost i finansijski problemi u SAD-u i EU
0 komentar(a)
finansijska kriza, Foto: Shutterstock.com
finansijska kriza, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.01.2012. 14:17h

Svijet bi trebalo da se pripremi za novu veliku ekonomsku krizu 2012-2013. godine, navodi se u izvještaju UN pod nazivom "Situacija i perspektive u svjetskoj ekonomiji", prenosi Al Džazira Balkan.

Prema mišljenju autora dokumenta, najveći rizici su nezaposlenost i finansijski problemi u SAD-u i EU, prenosi Agencija RIA novosti.

Izvještaj UN o situaciji u svjetskoj ekonomiji svake godine sastavljaju eksperti niza agencija u okviru ove svjetske organizacije, prenosi agencija Srna.

Sa druge strane, zemlje članice Grupe 20 (G20) najmoćnijih privreda svijeta postigle su dogovor o neophodnosti povećanja finansijskih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi AFP.

Ministri finansija i predstavnici centralnih banaka članica G20 su na samitu u glavnom gradu Meksika koji od 1. decembra 2011. predsjedava tom grupacijom, razmotrili zahtjev MMF o povećanju sredstava te glavne svjetske finansijske institucije za 500 milijardi dolara, javlja agencija Fena.

Na taj način bi MMF osigurao sredstva za potraživanja zemalja članica radi prevazilaženja ekonomske krize u zoni eura, koje predstavlja prijetnju po čitavu svjetski ekonomiju.

Direktor Uprave trezor Meksika Žerardo Rodrigez na konferenciji za novinare poslije samita naglasio je da je na skupu vođena samo "konceptualna debata o povećanju resursa MMF-a i da nije bilo govora o brojkama niti o bilo kakvim pojedinačnim potraživanjima".

"Diskusija o različitim metodama osiguranja sredstava za dodatno popunjavanje fonda MMF-a podrazumijavale su samo opšta pitanja kao što su kvote, najrasprostranjeniji način finasiranja, i bilaterane pozajmice", dodao je Rodrigez.

Na sastanku G20 bilo je riječi o dnevnom redu rada grupe tokom predsjedavanja Meksika koja se sastoji od pet glavnih tačaka, među kojima su jačanje sistema finasiranja i poboljšanje međunarodne finansijske strukture.

Takođe, italijanska vlada usvojila je plan o liberalizaciji privrede zemlje, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Vlada premijera Marija Montija, donijela je odluku na sastanku koji je trajao više od osam sati da sektori taksi prevoznika, farmaceuta, javnih prevoznika, distributera nafte i gasa, slobodnih profesija, službe osiguravajućih društava, bankarskih službenika i još mnogi drugi budu otvoreniji za konkurenciju što je u skladu sa Montijevim planom za ekonomski oporavak zemlje, prenosi Tanjug.

U planu o novim mjerama štednje koji je usvojen krajem decembra 2011. po prijedlogu Montija izabranog mjesec dana ranije, predviđa se, prije svega, povećanje broja licenci za taksiste, farmaceute ili bilježnike, ili ukidanje minimalnih tarifa advokata i bilježnika.

Premijer Monti koji je svojevremeno bio evropski komesar za unutrašnje tržište i carinu, od početka mandata se zalaže za borbu protiv protekconizma koja je zastupljena u svim kategorijima društva u Italiji mnogo više nego u ostalim zemljama EU, i ističe neophodnost podsticanja zdrave konkurencije i veće zaposlenosti mlađih stanovnika.

Mjere štednje u kombinaciji sa sporim privrednim rastom, povećavaju rizik od recesije u Italiji u 2012.

Bonus video: