MIjenjaju USTAV

Australija će priznati Aboridžine kao starosjedioce

Premijerka Australije Džulija Gilard već duže vrijeme insistira na promjeni djelova australijskog Ustava koji diskriminišu položaj Aboridžina na ovom kontinentu
23 pregleda 0 komentar(a)
25.02.2019. 04:10h

Premijerka Australije Džulija Gilard rekla je da je konačno došlo vrijeme da se Australijanci suoče sa svojom prošlošću i priznaju da su Aboridžini narod koji je prvi naseljavao ovaj kontinent.

Australija će tako napraviti ustavne promjene koje će ukloniti rasnu diskriminaciju, jer je premijerka prihvatila rezultate panela 19 nezavisnih eksperata.

Amandmani na Ustav će promijeniti član 25 prema kojem država narodima poput Aboridžina može uskratiti glasanje na izborima. Član 51 govori o tome da Parlament može stvarati zakone po osnovi rase, ali australijska premijerka misli da je to nedopustivo.

Isto mišljenje ima i šef panela profesor Patrik Dodson koji tvrdi da je potrebno mijenjanje Ustava zemlje i odavanje počasti Aboridžinima.

Početkom 20. vijeka Aboridžini su isključeni iz neophodnog konsenzusa za izglasavanje nekog zakona, što je rezultiralo rasistički orijentisanim članovima u Ustavu koji su starosjediocima Australije negirali prava.

Referendum o amandmanima na Ustav koji će priznati Aboridžine kao starosjedioce i ukloniti zakone koji ih isključuju održaće se prije izbora 2013. godine.