Kongres SAD odložio izglasavanje zakona o pirateriji

Falsifikovanje i piraterija skupo koštaju američku privredu i odnose milijarde dolara i hiljade radnih mjesta svake godine, pravdaju se iz Kongresa SAD-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 19:48h

Američki Kongres odložio je na neodređeno vrijeme glasanje o predlozima novih zakona protiv piraterije na internetu, dva dana nakon što su velike internet kompanije, uključujući Wikipediju i Google, organizovale online protest zatvarajući pristup dijelu svojih stranica, javile su agencije.

"Odlučio sam da odložim izglasavanje predloga zakona o zaštiti autorskih prava (PIPA)", rekao je danas čelnik demokratske većine u Senatu Heri Rejd.

Hakerska grupacija Anonimusi napali su u četvrtak veče državne sajtove SAD, podstaknuti predlozima zakona, a neposredan povod za velike napade bilo je gašenje Megauploada.

Senatsko glasanje o tzv. PIPA zakonu bilo je zakazano za 24. januar.

Rejd je u saopštenju istakao da "nema razloga da se ne riješe legitimni problemi vezani uz predlog tog zakona".

"Falsifikovanje i piraterija skupo koštaju američku privredu i odnose milijarde dolara i hiljade radnih mjesta svake godine", rekao je Rejd, dodajući da Kongres mora "djelovati kako bi se prekinule nedozvoljene radnje".

Rejd je još i dodao da nastoji da pronađe ravnotežu između zaštite intelektualnog vlasništva i zadržavanja otvorenosti i inovacija na internetu, i da se on nada "kompromisu tokom sljedećih nedjelja".

Lamar Smit, republikanski predsjednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa, slijedio je Rejdov primjer rekavši da će njegov odbor odložiti raspravu o sličnom predlogu nazvanom Zakon o zaustavljanju piraterije - SOPA, dok se ne postigne širi sporazum o zakonu.

"Jasno je da moramo da preispitamo pristup da bi najbolje riješili problem stranih kradljivaca koji kradu i prodaju američke izume i proizvode", rekao je Smit u saopštenju.

PIPA i SOPA

Na meti zakonskih predloga SOPA i PIPA, koje podržavaju muzička i filmska industrija u SAD, nijesu samo sajtovi koji nude ilegalne kopije filmova i pjesama, već i sajtovi i veb pretraživači koji imaju linkove ka veb stranama sa takvim sadržajem.

Sajtovima sa piratizovanim materijalom bio bi blokiran pristup sa teritorije SAD, a vlasnicima autorskih prava i američkoj vladi dala bi se ovlašćenja da od suda traže ukidanje sajtova koji su povezani sa piraterijom.

Oglašivačima, ponudiocima finansijskih usluga i provajderima internet usloga bilo bi zabranjeno da posluju sa onima koji se u inostranstvu ogriješe o zakone SOPA i PIPA. Predlog SOPA nalaže internet pretraživačima da u rezultatima pretraga ne objavljuju inostrane sajtove sa piratskim materijalom. Takva odredba se, međutim, ne nalazi u zakonu PIPA. Čak i da oba zakona prođu kongresnu proceduru, vjerovatno ih čeka veto američkog predsjednika Baraka Obame.

Bijela kuća je ovih dana izdala saopštenje u kojem podržava borbu protiv piraterije, ali je dodala da neće podržati zakone "koji umanjuju slobodu izražavanja, ugrožavaju sajber bezbjednost ili podrivaju dinamični, inovativni globalni internet".

Bonus video: