Fridom Haus: Crna Gora ispred BiH, iza Srbije

Samo 12 zemalja u svijetu je napredovalo prošle godine na polju političkih prava i građanskih sloboda, Crna Gora je ocijenjena sa 3 za politička prava a za građanske slobode je dobila 2
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 16:26h

U regionu, Crna Gora se nalazi samo ispred Bosne i Hercegovine, na rang listi Fridom Haus-a koji mjeri politička prava i građanske slobode.

Što se tiče našeg dijela svijeta, prema izvještaju Fridom Haus-a, Hrvatska je prošle godine zadržala status slobodne zemlje, s najboljom ocjenom 1 za politička prava i ocjenom 2 za građanske slobode kakve je imala i za 2010.

I ostale zemlje ex-Yu prostora su ocijenjene kao slobodne osim BiH, koja je prema izvještaju djelimično slobodna sa ocjenama 4 i 3.

Zemlje su svrstane u kategorije slobodnih, djelimično slobodnih i neslobodnih, prema bodovanju ključnih pokazatelja demokratije. Ocjene od 1 do 7 dodjeljuju se u dvije kategorije – politička prava i građanske slobode – s time da je 1 najviša ocjena.

Srbija u obje kategorije ima ocjene 2, a Crna Gora je ocijenjena s 3 za politička prava a za građanske slobode je dobila 2.

Slovenija je takođe među slobodnim zemljama s najboljom ocjenom 1 u obije kategorije.

87 neslobodih država

U godišnjem izvještaju Fridom Haus-a (Kuća Slobode) sa sjedištem u Vašingtonu navodi da je u svijetu u 2011. bilo 87 slobodnih zemalja, 60 ih je djelimično slobodno, a 48 neslobodno.

Izvještaji "Slobode u svijetu", koji se objavljuje od 1972., ispituje mogućnosti pojedinaca da ostvaruju svoja politička i građanska prava u 195 zemalja i 14 teritorija širom svijeta.

Ističući da je Arapsko proljeće bio najveći izazov autoritarnim režimima još od pada komunizma, Fridom Haus navodi da je ono podjednako donijelo napredak, ali i pad u standardima zaštite prava i sloboda na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

Tako su značajne pozitivne rezultate ostvarili Tunis, Egipat i Libija, a Bahrein, Iran, Liban, Saudijska Arabija, Sirija, Jemen i UAE među najslabije su ocijenjenim državama.

'Proteklih godina smo svjedoci jačanja autoritarnih tendencija i slabljenja demokratije', rekao je predsjednik Fridom Haus-a Dejvid Kramer.

'Bez obzira na iznešene podatke, trendovi iz prethodne godine daju nam povod za nadu, najviše zbog toga što su se pojavili u regionu svijeta koji su brojni posmatrači potpuno otpisali kad je ideja demokratije u pitanju", dodao je Kramer.

Napredak u 2011. godini ostvarili su, među ostalima, Tunis, Mijanmar, Kuba i Gambija dok su pad sloboda zabilježile Mađarska, Južnoafrička Republika, Ukrajina i Turska.

U kategoriji "najgore od najgorih" zemalja su Eritreja, Ekvatorijalna Gvineja, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan, stoji u izvještaju.

Bonus video: