Američki nosač aviona doplovio nadomak Irana

Linkolnovim dolaskom ostvareni su preduslovi za povratak američkog nosača u Persijski zaliv kroz Hormuški moreuz, po prvi put nakon nedavne eskalacije napetosti s Iranom
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 10:18h

Američki nosač aviona USS Abraham Linkoln stigao je u četvrtak u Arapsko more, rekli su mornarički zvaničnici, što je vjerovatno uvod u testiranje nedavnog iranskog upozorenja protiv slanja američkih nosača u Hormuški moreuz, prenio je "CNN".

Linkoln se pridružuje nosaču USS Karl Vinson, koji je već u regiji, čime se američka ratna mornarica vraća svom standardu sa stalnom prisutnošću dva nosača na tom području. Nosač aviona USS Džon Stenis napustio je regiju u zadnjih nekoliko dana i sad se vraća u SAD kroz zapadni Pacifik.

Linkolnovim dolaskom ostvareni su preduslovi za povratak američkog nosača u Persijski zaliv kroz Hormuški moreuz, po prvi put nakon nedavne eskalacije napetosti s Iranom.

Američki vojni zvaničnici rekli su za "CNN" da će SAD nastaviti dugogodišnju vojnu praksu stacioniranja nosača aviona u Persijskom zalivu, no nije rečeno kad će on proći kroz Hormuz zbog sigurnosnih problema oko Irana.

Prije nekoliko sedmica, dok je Stenis napuštao zaliv, iranski zvaničnici su upozorili SAD da ne šalju drugi nosač aviona

Prije nekoliko sedmica, dok je Stenis napuštao zaliv, iranski zvaničnici su upozorili SAD da ne šalju drugi nosač.

U posljednjih nekoliko godina, SAD uglavnom drže jedan nosač u Persijskom zalivu, a jedan u sjevernom dijelu Arapskog mora, s pripadajućim borbenim grupama pratećih brodova.

Američki ministar odbrane, Leon Paneta, izjavio je da se američko mornaričko i vojno prisusutvo u regiji neće mijenjati, te da je njen trenutni nivo dovoljan za rješavanje bilo koje novonastale situacije.

"Uvijek smo održavali vrlo snažno prisustvo u toj regiji", izjavio je Paneta u srijedu.

"Tamo imamo flotu ratne mornarice, imamo vojno prisustvo u toj regiji. Stalno smo održavali snažno prisustvo u regiji, jasno dajući do znanja da ćemo učiniti sve kako bi osigurali mir u tom dijelu svijeta", istakao je američki ministar odbrane.

Galerija

Bonus video: