Anonimusi se osvetili za Megaupload: Srušen sajt FBI!

Ovi su napadi podstaknuti su predlozima SOPA i PIPA zakona za uvođenje cenzure interneta, a neposredan povod za sinoćnje velike napade bilo je gašenje Megauploada
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 09:43h

Anonimusi su pokrenuli svoj najveći napad u istoriji u okviru kog su srušili FBI.gov i stranice američkog Ministarstva pravosuđa.

Osim već srušenih stranica, Anonimusi su najavili i napade na druge ciljeve poput stranica Bijele kuće, objavili su na AnonDaily Tviter profilu.

Oni su u toku noći srušili i sajtove Vladinog biroa za patente (U.S. Copyright office), MPAA (Motion Picture Association of America), RIAA (Recording Industry Association of America), kao i stranice izdavačkih kuća Universal Music i BMI,kao i Warner Music Group.

Većina sajtova je ponovo u funkciji nakon napada.

Ovi su napadi podstaknuti predlozima SOPA i PIPA zakona za uvođenje cenzure interneta, a neposredan povod za sinoćnje velike napade bilo je gašenje Megauploada.

Neće više igrati fino

Anonimusi su nakon napada ostavili video poruku u kojoj su poručili da je nova era došla i da više ne igraju "na fino", niti da će ikada više tako igrati.

Megaupload zatvoren, čelnici uhapšeni

Sajt za razmjenu kompjuterskih fajlova Megaupload zatvoren je, a njegovi čelnici optuženi za kršenje zakona o pirateriji, saopštilo je američko federalno tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je Megaupload koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja.

Optužba je otvorena dan pošto je Wikipedia takođe bila zatvorena na jedan dan iz protesta zbog predloga zakona u američkom Kongresu koji bi trebalo da suzbiju internet pirateriju.

Ministarstvo pravde SAD navelo je u saopštenju da su Kim Dotkom, ranije poznat kao Kim Šmic, i još tri direktora sajta Megaupload uhapšeni u četvrtak 19. januara na Novom Zeleandu na zahtjev američkih zvaničnika. Još dva optužena su na slobodi.

Megaupload su podržavali mnogi poznati muzičari, glumci i ostali iz industrije zabave koji su najčešće žrtve kršenja autorskih prava. Prije nego što je sajt zatvoren, na njemu je bila objavljena podrška Kim Kardašijan, Ališe Kiz i Kenija Vesta.

Optužbe prenaduvane

U optužnici se navodi da je Dotkom, žitelj Hongkonga i Novog Zelanda, i s dvojnim državljanstvom Finske i Nemačke, zaradio 2010. godine 42 miliona dolara. On je osnivač, bivši direktor i sadašnji šef inovacija Megauploada.

Prije zatvaranja, na tom sajtu se nalazilo saopštenje u kojem se navodi da su optužbe za olakšavanje kršenja autorskih prava "groteskno prenaduvane".

Na Megauploadu su korisnici mogli da ostavljaju fajlove koji su previše veliki da bi se slali elektronskom poštom

"Činjenica je da je većina internet saobraćanja preko Megauploada legitimna i mi ćemo opstati. Ako industrija želi da iskoristi našu popularnost, rado ćemo ući u dijalog. Imamo dobre ideje. Molimo vas, kontaktirajte nas", navodi se u saopštenju.

Na Megauploadu su korisnici mogli da ostavljaju fajlove koji su previše veliki da bi se slali elektronskom poštom, da bi ih kasnije preuzimali drugi ljudi.

Takvi sajtovi mogu imati sasvim legitimnu upotrebu, ali se koristiti i za razmjenu materijala koji je zaštićen autorskim pravima. Američko filmsko udruženja procijenilo je da veći dio razmjene materijala preko Megauploada, predstavljao kršenje autorskih prava.

Taj sajt je omogućio korisnicima da skidaju filmove, televizijske serije, kompjuterske igre ili muziku bez naplaćivanja, ali je naplaćivao pretplatu korisnicima koji su željeli da do novog sadržaja dođu brže. Takođe je davao prostor za oglašavanje.

Galerija

Bonus video: