Salehi: Opasna pozicija je biti uz SAD

„Mi hoćemo mir u regionu. Međutim, neke zemlje iz regiona se okreću drugim zemljama koje su 12.000 milja daleko odavde“
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 20:24h

Iranski šef diplomatije upozorio je arapske susjede da sebe ne dovode u „opasnu poziciju“ približavajući se suviše Sjedinjenim Državama u eskalirajućem sukobu oko nuklearnih aktivnosti Teherana.

Iran prijeti da će zatvoriti Hormuški moreuz kojim se transportuje trećina nafte za Zapad, ukoliko zabrana izvoza nafte osakati iranski energetski sektor koji je od vitalnog značaja za tu zemlju, što je doprinijelo širenju straha od ulaska u rat na širem području Bliskog istoka, naveo je Rojters.

Očekuje se da će se na sastanku zakazanom za ponedjeljak šefovi diplomatije EU složiti oko uveđenja naftnog embarga Iranu i zamrzavanja sredstava centralne banke te zemlje, kazao je francuski šef diplomatije Alen Žipe, potvrđujući navode procurjele iz diplomatskih izvora.

"Mi hoćemo mir u regionu"

Saudijska Arabija - najveći svjetski izvoznik nafte, razljutila je Iran prošle nedjelje kada je saopštila da bi mogla brzo povećati isporuke nafte ključnim kupcima ukoliko bude potrebe za tim.

„Mi hoćemo mir u regionu. Međutim, neke zemlje iz regiona se okreću drugim zemljama koje su 12.000 milja daleko odavde“, kazao je iranski šef diplomatije Ali Akbar Salehi.

„Mi hoćemo mir u regionu. Međutim, neke zemlje iz regiona se okreću drugim zemljama koje su 12.000 milja daleko odavde“

Ova opaska se očito odnosila na savezništvo njihovih arapskih susjeda sa Vašingtonom, koji ima veliku mornaričku flotu u Persijskom zalivu i tvrdi da će taj pomorski put držati otvorenim.

„Pozivam sve zemlje regiona - molim vas nemojte da dozvolite da budete uvučeni u opasnu poziciju“, kazao je Salehi.

"Napolju pokazuju mišiće, a nas mole za razgovor"

On je dodao da SAD treba da jasno stave do znanja da su otvorene za pregovore sa Teheranom bez uslova.

„Napolju pokazuju mišiće, ali nas iza zatvorenih vrata mole da sjednemo i razgovaramo“, kazao je aludirajući na pismo čiji sadržaj nije objavljen, a koje je predsjednik Barak Obama uputio iranskim zvaničnicima u vezi sa situacijom u Hormuškom moreuzu.

SAD, kao i druge zapadne zemlje, tvrde da su spremne za razgovore sa Iranom, ali samo pod uslovom da se Teheran složi da pregovara o obustavljanju procesa obogaćivanja uranijuma. Zapadni zvaničnici kažu da Iran traži da se razgovara „bez uslova“ što je njegova taktika kako bi odugovlačio da na dnevni red dođe nuklearni program.

Kineski premijer Ven Điabao branio je intenzivnu trgovinu svoje zemlje sa Iranom od pritiska zapadnih sankcija u komentarima koji su juče objavljeni. Ipak, kako je rekao, Peking se žestoko protivi pokušajima Irana da se domogne nuklearnog oružja.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je da bi vojna opcija koju su Izrael i SAD hipotetički pominjali izazvala užasni rat širom Bliskog istoka. Rusija se takođe protivi novim sankcijama, ocjenjujući ih kao kontraproduktivne.

Galerija

Bonus video: